Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Zagrebački slani scones

Iako najpopularniji u Velikoj Britaniji, scones, slatki ili slani, udomaćili su se diljem Europe. 

Sastojci

  • 230g
    President Zagrebačkog sira
  • 320g
    oštrog brašna
  • 4 velike žlice
    Dukat mlijeka i još malo za premaz
  • 1
    prašak za pecivo
  • 3/4
    male žličice soli
  • 1/8
    male žličice papra
  • 80g
    Dukat maslaca
  • pola šake
    sitno sjeckanog vlasca

Tako su u Mađarskoj poznati kao „pogača“, a u Hrvatskoj kao „pogačice“. Recept za „najbolji scones ili pogačice ikad“  prenose se s generacije na generaciju, pa tako i mi prenosimo jedan takav s tradicionalnim President Zagrebačkim sirom. 

  • President Zagrebački sir izmiksajte s mlijekom u glatku pastu.

  • Maslac utrljajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo, poslolite, poparite, dodajte sjeckani vlasac i spojite sa sirnom smjesom. Smjesu spljoštite u disk i ohladite u hladnjaku desetak minuta.

  • Lagano ohlađeno tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i režite krugove kalupima ili malim čašicama. 

  • Pecite 10-15 minuta na 180 °C dok dno i vrhovi ne pozlate.

  • Gotove vruće pogačice poslužite s maslacem.

Recept: Cup&Cake