Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.

Sastojci

Za rolice
  • 6
    tankih kora za savijače
  • 50 g
    Dukat maslaca, otopljenog
  • 500 g
    sira Galbani ricotta
  • 50 g
    sira Galbani grana padano, naribanog
  • 2
    žumanjka
  • Po ukusu
    sol i papar
  • Po želji
    sezam za posipanje
  • 400 g
    pelata, zgnječenih
  • 1
    čili papričica, nasjeckana
  • 2 režnja
    češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1/4 žličice
    kumina
  • 1/2 žličice
    dimljene paprike
  • 2 žlice
    meda ili smeđeg šećera
  • 2 žlice
    crnog vina
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Za rolice:
    Prvo napravite nadjev tako da u zdjeli pomiješate ricottu, granu padano, žumanjke, peršin, sol i papar.
    Uzmite dvije kore za savijače. Prvu stavite na radnu plohu pa je premažite s malo otopljenog maslaca i odmah je prekrijte s drugom korom. Ovako složene kore narežite na tri dugačke trake.
    Na dnu svake trake rasporedite jednu žlicu nadjeva od sira, preklopite joj rubove pa sve zarolajte u rolicu.
    Rolice premažite s još malo maslaca i posipajte sezamom.
    Ponovite postupak s preostale četiri kore.
    Dobivene rolice složite na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
    Rolice pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 minuta ili dok se lijepo ne zarumene.

  • Za umak od rajčica:
    Pomiješajte sve sastojke u manjem loncu pa ih kuhajte na jakoj vatri uz miješanje, dok ne zakuhaju.
    Smanjite vatru i nastavite kuhati još pola sata, povremeno miješajući ili dok se sve ne pretvori u gusti umak.
    Pred kraj kuhanja provjerite okus i po potrebi ga doradite solju i paprom.
    Umak poslužite uz pečene rolice.