O nama

Dukat je najpoznatija robna marka mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jedna od vodećih u regiji, a svoj dugogodišnji uspjeh duguje zdravim, ukusnim i svježim mliječnim proizvodima omiljenima među potrošačima svih dobnih skupina.

 

Kvaliteta, inovativnost i svakodnevna briga za zdravlje i uravnoteženu prehranu pojedinca i obitelji ključne su vrijednosti robne marke Dukat iza koje stoji više od stoljeća tradicije, najsuvremenija tehnologija prerade i mlijeko najbolje s domaćih mliječnih farmi.

 

Dukat kroz
povijest

 

ZATVORI
 • 1912.

  Povijest Dukat mliječne industrije počinje davne 1912. godine, kada je počela raditi Gradska mljekara u Zagrebu.

  1948.

  Gradska je mljekara godinama razvijala poslovanje, da bi se 1948. godine ujedinila s još dva mljekarska pogona te tada nastaje Gradska mljekara Zagreb.

  1952.

  Zagrebački Žitnjak odabran je za lokaciju na kojoj će biti sagrađena nova gradska mljekara. Uz potporu UNICEF-a 1952. godine sagrađena je nova mljekara, na mjestu gdje su i danas smješteni upravna zgrada i proizvodni pogon Dukat mliječne industrije. Gradska mljekara Zagreb uskoro mijenja naziv u Zagrebačka mljekara.

  1969

  Zagrebačka mljekara 1969. godine postaje Dukat zagrebačka mljekara.

  1979.

  Nakon 24 godine od gradnje gradske, odnosno Zagrebačke mljekare na Žitnjaku, na njezinu je mjestu sagrađena nova mljekara, koja je i danas jedan od tri proizvodna pogona Dukat mliječne industrije u Hrvatskoj.

  1999.

  Spajanjem Dukata d.d., Sirele d.d., Mljekare d.d. Zadar i Lure d.o.o. nastaje Lura d.d. koja nastavlja svoj razvojni put, među ostalim, i ulaskom na tržišta konditorske i pekarske industrije te industrije pića.

  2003.

  Tadašnja Lura prvi put radi ozbiljan iskorak na regionalna tržišta akvizicijom srpske mljekare Somboled, uz već uspješno poslovanje na tržištima Slovenije i Bosne i Hercegovine.

  2007.

  Tvrtka definira nove strateške odrednice poslovanja kojima se fokusira na otkup domaćeg sirovog mlijeka te gotovo stoljetnu ekspertizu u preradi mlijeka i proizvodnji konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Iste godine Lura d.d. mijenja naziv u Dukat mliječna industrija d.d., a segmenti konditorske i pekarske industrije te industrije pića izdvojeni su iz poslovanja*.

  * 2005. godine Karolina tvornica keksa, vafla i slanica d.o.o. iz Osijeka prelazi u vlasništvo Lorenz Bahlsen Snack Worlda. Početkom 2007. godine iz vlasništva tvrtke izdvojen je i Eurobev.

  2007.

  15. svibnja 2007.

  Dukat mliječna industrija ulazi u sastav Lactalis grupe, vodeće svjetske mliječne grupacije te preuzima ulogu Lactalisova centra za razvoj mliječnog poslovanja na tržištima JI Europe, a svoju regionalnu poziciju jača dvjema akvizicijama - mljekare Inmer iz Gradačca (Bosna i Hercegovina) te mljekare Ideal Šipka iz Bitole (Makedonija).

  2008.

  U sastav Dukata ulazi i treći pogon u Hrvatskoj – KIM Mljekara Karlovac d.d. (od 2010. KIM Mljekara Karlovac d.o.o.).

  2010.

  Otvoren novi proizvodni pogon KIM Mljekare Karlovac, vrijedan 20 milijuna eura. KIM Mljekara Karlovac postaje najsuvremenijim proizvodnim pogonom za preradu te punjenje trajnog mlijeka u boce u Hrvatskoj, ali i na regionalnim tržištima. Dukat potrošačima predstavio prvo trajno mlijeko u boci.

  2013.

  Dukat preuzeo Ljubljanske mlekarne, najveću slovensku mljekaru, čime je dodatno ojačao poziciju u mljekarskom sektoru jugoistočne Europe, u skladu s poslovnom strategijom širenja poslovanja na EU tržišta.

  2014.

  Zahvaljujući investiciji u razvoj novih tehnologija, ekspertizi stručnjaka Dukata i podršci Lactalis grupe počeo izvoz trajnih mliječnih deserata, proizvedenih u zagrebačkom pogonu, na tržišta Afrike, Južne Amerike i Kine.

  2016.

  Predstavljena je Dukat Fit liniju funkcionalnih mliječnih proizvoda bogatih proteinima, s niskim sadržajem masti te smanjenog udjela šećera. Otvaranjem segmenta funkcionalnih mliječnih proizvoda bogatih proteinima Dukat je potvrdio status inovatora i predvodnika novih trendova.

Korporativno upravljanje

Svjesna važnosti odgovornog i etički utemeljenog ponašanja, Dukat mliječna industrija implementirala je i provodi Kodeks korporativnog upravljanja.

Svoje poslovanje temeljimo na načelima odgovornosti, učinkovitosti, transparentnosti i profesionalizma te poštivanju dobrih poslovnih običaja prema poslovnim partnerima, poslovnoj i društvenoj zajednici i zaposlenicima.

Zaposlenja

Ambicioznost, predanost i jednostavnost ključne su vrijednosti Dukat mliječne industrije snažno utkane u korporativnu kulturu tvrtke i svakodnevno poslovanje naših zaposlenika.
Nekad gradska mljekara sa stotinjak zaposlenika, Dukat je danas vodeća mliječna industrija u Hrvatskoj u kojoj radi više od 1.000 zaposlenika, dok u regiji Dukat zapošljava više od 3.000 zaposlenika.

Zaposlenici Dukata naš su najveći potencijal te o njima vodimo brigu ulaganjima u edukaciju, razvijanjem specijalističkih vještina i sposobnosti te osiguravanjem razvoja karijera u Dukatu i našim povezanim poduzećima.

Mislite li da možete pridonijeti uspjehu Dukata i biti dio poticajne radne okoline, pozivamo vas da ispunite online prijavu na poveznici https://goo.gl/forms/bQ4bEFpat8ZmRj4G3 ili nam pošaljite svoj životopis i otvorenu molbu na adresu e-pošte: ljudski-potencijali@hr.lactalis.com

DUKAT d.d.
Ljudski potencijali
Marijana Čavića 9
10000 Zagreb