Jagode sa šlagom klasična su kombinacija s kojom ne možete pogriješiti. Spojili smo ih s mascarponeom i mekanim kakao-biskvitom pa zapakirali u laganu proljetnu tortu. Torta je jednostavna za pripremu, a svojim izgledom i okusom prava je kraljica blagdanskog stola.

Sastojci

Za biskvit
  • 4
    velika jaja
  • 100 g
    šećera
  • 1 žličica
    cimet šećera (ili 1/2 žličice cimeta)
  • Prstohvat
    soli
  • 100 g
    brašna
  • 25 g
    škrobnog brašna
  • 10 g
    kakaa u prahu
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 2 žlice
    ulja
  • 2 - 3 žlice
    Dukat mlijeka, za namakanje biskvita
Za kremu
  • 250 g
    Galbani mascarponea
  • 250 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 50 g
    šećera u prahu
  • 1/2
    limete - cijeđeni sok
  • 300 g
    svježih jagoda
Za dekoraciju
  • 100 g
    jagoda, cijelih
  • Po želji
    čokoladna jaja

  • Za biskvit:

    U zdjeli za miksanje pomiješajte jaja, šećer, cimet šećer i prstohvat soli.

    Miksajte na visokoj brzini dok sve ne postane jako svijetlo i pjenasto, a šećer se potpuno ne otopi.

    U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, škrobno brašno, kakao i prašak za pecivo.

    Prosijajte ovu mješavinu u smjesu od jaja i šećera, a zatim lagano sve izmiješajte mikserom da se sastojci dobro povežu.

    Na kraju ručno umiješajte dvije žlice ulja.

    Dobivenu smjesu razdijelite u dva mala kalupa za torte, promjera 18 cm, koje ste obložili papirom za pečenje. Smjese pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 15 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.

    Pečene biskvite izvadite iz pećnice, pažljivo ih izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohlade.

    Ohlađene biskvite prerežite na pola kako biste dobili četiri okrugle biskvitne kore.
    Alternativno možete cijelu smjesu peći u kalupu od 24 cm pa pečeni biskvit prerezati na pola za dvije biskvitne kore. Tako ćete dobiti veću, ali nižu tortu.

  • Za kremu:

    U zdjeli pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje, sok od limete i šećer u prahu.

    Miješajte sve mikserom dok ne dobijete gustu kremu.

    Razdijelite dobivenu kremu na četiri jednaka dijela i njome nadjenite tortu.

     

  • Slaganje torte:

    Stavite prvu koru na pladanj za tortu pa je poškropite s malo mlijeka.

    Zatim je premažite četvrtinom kreme za nadjev, a na kremu rasporedite trećinu narezanih jagoda.

    Preklopite sve sljedećom korom i ponovite sve gore navedene korake. Kada posložite sve kore, ovako složenu tortu odložite u hladnjak na sat ili dva kako bi se krema dobro stisnula.

    Ohlađenu tortu cijelu premažite preostalom kremom, ukrasite jagodama i čokoladnim jajima pa odmah poslužite.