Batat ili slatki krumpir najčešće viđamo u slanim kombinacijama. Slatkom okusu batata ipak smo dodali još malo šećera i sve izbalansirali osvježavajućim Dukat čvrstim jogurtom koji je zvijezda ovog recepta. 

Sastojci

  • 2
    veća ljubičasta batata (ispečena i očišćena masa bi trebala biti 500 g)
  • 250 g
    tamnog keksa
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 140 g
    šećera
  • 600 g
    Galbani ricotte
  • 1
    mahuna vanilije
  • 4
    jaja
  • 2
    Dukat čvrsta jogurta (400 g)
  • 50 g
    glatkog brašna
  • po želji
    sezonsko voće
  • 200 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag (za posluživanje)

KULINARSKI SAVJET: Ljubičasta verzija batata, koja je nova na našim tržnicama, posebno je aromatična, no tortu možete pripremiti i s narančastim batatom.

  • Batate dobro operite i izbodite vilicom. Pecite ih jedan sat u pećnici zagrijanoj na  190 °C. Kada su pečeni, mekani su i vilica kroz njih lako prolazi.

  • Kekse usitnite i pomiješajte s rastopljenim Dukat maslacem. Dobro ih utisnite u kalup i pecite 10 minuta na 190 °C.

  • Ispečeni batat otvorite i žlicom izvadite pečeno meso. Trebali biste dobiti oko 500 g čistog batata. Stavite ga u posudu i usitnite štapnim mikserom.

  • Rastvorite mahunu vanilije i nožem ostružite sadržaj mahune te ga dodajte batatu zajedno sa šećerom i Galbani ricottom. Sve zajedno miješajte mikserom da se sjedini. Potom dodajte jedno po jedno jaje.

  • Kada je smjesa dobro povezana dodajte Dukat čvrsti jogurt i 40 g brašna i kratko izmiješajte. Smjesu možete pripremiti i u multipraktiku, dodajući sastojke po navedenom redoslijedu.

  • Smjesu ulijte u pripremljeni kalup s podlogom od keksa i pecite 1 sat na 160 °C. U pećnicu smjestite i vatrostalnu posudu s vodom koja će isparavati tijekom pečenja.

  • Kada je torta gotova sredina bi još trebala biti blago drhtava. Ostavite da se hladi u ugašenoj pećnici, a potom i najmanje par sati u hladnjaku.

  • Ohlađenu tortu ukrasite sezonskim voćem po želji te servirajte uz Brzo & Fino tučeno  vrhnje za šlag.