Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Topli kolač od jagoda i mlaćenice

Jednostavan, sezonski, svjež i ukusan epiteti su koji opisuju ovaj topli kolač od jagoda i Stepka. Ne brinite što je sezona jagoda pri kraju jer je ovaj kolač savršena baza za sve ljetno voće.

Sastojci

  • 225 g
    brašna
  • 1½ žličica
    praška za pecivo
  • ½ žličice
    soli
  • 85 g
    Dukat maslaca (sobne temperature)
  • 200 g
    šećera
  • 1
    jaje
  • 150 ml
    Dukat Stepka
  • 1 žličica
    esencije vanilije
  • 350 g
    jagoda
  • Malo
    šećera u prahu (za posipanje)

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tavu promjera 20 do 22 cm premažite maslacem. U receptu je korištena željezna tava, ali možete upotrijebiti i običan kalup.

  • Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

  • U velikoj posudi ručnim mikserom miksajte maslac i šećer, 3 do 5 minuta. Dodajte jaje, mlaćenicu i esenciju vanilije te miksajte još minutu. Na kraju postupno dodajte brašno.

  • Smjesu stavite u pripremljeni kalup. Jagode operite i prepolovite te ih posložite po cijeloj površini smjese tako da je razrezani dio okrenut prema dolje.

  • Pecite kolač 10 minuta na 180 stupnjeva, zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite još 50 do 60 minuta.

  • Pustite kolač da se malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu i još toplog servirajte sa sladoledom od vanilije.

    Recept: Mali chef