Recept - Desert

Sticky Date Pudding

U engleskom jeziku riječ pudding označava slatko jelo kojim se završava obrok. Zapravo, sve ono što bismo mi nazvali desertom. Upravo o takvom pudingu je i ovdje riječ – vrlo sočnom biskvitnom kolaču s datuljama i brzim karamel-umakom koji garantirano uspijeva svaki put.

Sastojci

Za kolač
  • 280 g
    svježih datulja, bez koštica
  • 1 žličica
    sode bikarbone
  • 250 ml
    kupuće vode
  • 40 g
    smeđeg šećera
  • 80 g
    Dukat maslaca
  • 2
    jaja
  • 190 g
    brašna
  • 1 1/2 žličica
    praška za pecivo
  • Prstohvat
    soli
Za karamel-umak
  • 200 g
    smeđeg šećera
  • 375 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1/2
    mahune vanilije, ostrugane sjemenke
  • 70 g
    Dukat maslaca
  • Prstohvat
    soli

  • Za kolač:

    Datulje stavite u zdjelu, posipajte ih sodom bikarbonom pa prelijte kipućom vodom. Ostavite ih tako desetak minuta pa zgnječite gnječilicom za krumpir. Cilj je pretvoriti ih u gustu kašu.

    U drugoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer pa miksajte električnim mikserom dok ne postane kremasto.

    Umiješajte jedno po jedno jaje.

    Zatim umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

    Dodajte sada kašu od datulja i nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne prožmu.

    Sedam malih keramičkih posuda za pečenje nauljite i pobrašnite pa u njih razdijelite pripremljenu smjesu.

    Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.

    Pečeno izvadite iz pećnice pa svaki kolač nabodite desetak puta čačkalicom.

  • Za karamel-umak:

    Sve sastojke pomiješajte u loncu debljeg dna pa zagrijavajte uz povremeno miješanje sve dok ne zakuha.

    Kad zakuha, smanjite vatru i pustite da se umak krčka dvije minute.

    Još jednom sve promiješajte i maknite s vatre.

    Ovako pripremljenim umakom odmah prelijte pečene kolače od datulja i ostavite 10 minuta da se upije.

  • Serviranje: 

    Pažljivo preokrenite jedan po jedan kolač na desertni tanjur i poslužite s još umaka i tučenim vrhnjem za šlag.