Recept - Predjelo, Glavno jelo

Slani Salakis cheesecake

Omiljenu tortu od sira pripremili smo u slanoj verziji s kremastim Salakis namazom i puno ljetnog povrća. Moglo bi se reći da je ovo grčka salata zapakirana u tortu koja će biti idealno ljetno predjelo ili lagani međuobrok nakon dana provedenog na plaži.

Sastojci

Za podlogu
  • 100 g
    slanih krekera
  • 50 g
    Dukat maslaca, otopljenog
Za nadjev
  • 600 g
    Salakis sirnog namaza
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 2
    jaja
  • 10 g
    naribanog sira (npr. President cheddara)
  • 1/2 žličice
    soli
  • 1/2 žličice
    svježe mljevenog papra
  • 1/2 žličice
    češnjaka u granulama
  • 1/2 žličice
    suhog bosiljka
Za posluživanje
  • 1
    krastavac salatar
  • 5-6
    cherry rajčica
  • 5-6
    kalamata maslina
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1/2
    limuna - sok
  • Malo
    soli
  • Malo
    svježeg bosiljka

  • Za podlogu sameljite krekere pa im dodajte otopljeni maslac i sve dobro izmiješajte.
    Dobivenu smjesu od krekera utisnite u kalup za tortu promjera 20 cm, koji ste obložili papirom za pečenje.

  • Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu podlogu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.

  • Za nadjev električnim mikserom miješajte Salakis sirni namaz i maslac, a kad omekša, dodajte jaja i nastavite miješati kako bi smjesa postala glatka i homogena.

  • Umiješajte naribani sir i sve preostale začine.

  • Ovako pripremljenu smjese izlijte na podlogu od krekera i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Pečenu tortu od sira izvadite iz pećnice i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

  • Za posluživanje krastavac narežite na kockice, rajčice na četvrtine, a masline na kolutiće. Sve pomiješajte i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom i solju.

  • Ohlađenu tortu poslužite uz pripremljenu salatu i listiće svježeg bosiljka.