Recept - Predjelo

Slani keksi s gorgonzolom

Mali, slani i lagano pikantni zalogaji koji će izvrsno nadopuniti svako druženje. Grickajte ih same ili poslužite uz omiljene namaze i paštete.

Sastojci

Za kekse
  • 130 g
    glatkog brašna
  • 50 g
    oraha, mljevenih
  • 50 g
    Sirela Ribanca, naribanog
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 1/2 žličice
    soli
  • 70 g
    Dukat maslaca, narezanog na listiće
  • 150 g
    Galbani Gorgonzole cremoso
Za premazivanje
  • 1 žlica
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 1 žlica
    vode
  • 1 - 2 žlice
    maka u zrnu

  • U zdjeli pomiješajte brašno, orahe, Ribanac, prašak za pecivo, majčinu dušicu i sol.

  • Dodajte maslac i gorgonzolu pa sve prstima utrljajte kako biste dobili mrvičastu smjesu.

  • Prebacite smjesu na radnu plohu i zamijesite čvrsto, ali glatko tijesto. Formirajte ga u kuglu pa valjkom razvaljajte na debljinu od 3 – 4 mm.

  • Uz pomoć male modlice za kekse izrežite oblike - kekse po želji.

  • Izrezane kekse prebacite na lim obložen papirom za pečenje.

  • Kiselo vrhnje razrijedite s malo vode pa tom smjesom premažite kekse.

  • Na kraju ih posipajte makom u zrnu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 13 – 15 minuta ili dok se ne zarumene.

  • Pečene kekse izvadite na rešetku i prije posluživanja ohladite.