VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Posebnost ovog rižota je u pivu koje se koristi umjesto temeljca i koje se svojim okusom jako lijepo nadopunjuje s okusom Ribanca. Radi se o laganom rižotu koji možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao prilog uz omiljeno mesno jelo.
Sastojci
-
250 g
riže carnaroli ili arborio
-
100 g
Sirela Ribanca
-
330 ml
svijetlog piva
-
450 ml
vode
-
2
ljutike
-
2
režnja češnjaka
-
2 grančice
timijana
-
1 paketić
šafrana
-
30 g
Dukat maslaca
-
malo
soli i papra
-
malo
maslinova ulja
Za čips od Ribanca
-
2,3 prstohvata
svježe ribanog Sirela Ribanca
KULINARSKI SAVJET: Tajna dobrog rižota je u tekućini kojom zalijevamo rižu. Obično je to temeljac, a u našem slučaju mješavina piva i vode. Tekućina mora stalno lagano ključati kako bi bila iste temperature kao i riža, u suprotnom se smanjuje temperatura i usporava se proces kuhanja riže.
-
Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite. Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.
-
U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.
-
U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.
-
Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.
-
Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.
-
Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.
Recept: O slanom i slatkom
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više