VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Posebnost ovog rižota je u pivu koje se koristi umjesto temeljca i koje se svojim okusom jako lijepo nadopunjuje s okusom Ribanca. Radi se o laganom rižotu koji možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao prilog uz omiljeno mesno jelo.
Sastojci
-
250 g
riže carnaroli ili arborio
-
100 g
Sirela Ribanca
-
330 ml
svijetlog piva
-
450 ml
vode
-
2
ljutike
-
2
režnja češnjaka
-
2 grančice
timijana
-
1 paketić
šafrana
-
30 g
Dukat maslaca
-
malo
soli i papra
-
malo
maslinova ulja
Za čips od Ribanca
-
2,3 prstohvata
svježe ribanog Sirela Ribanca
KULINARSKI SAVJET: Tajna dobrog rižota je u tekućini kojom zalijevamo rižu. Obično je to temeljac, a u našem slučaju mješavina piva i vode. Tekućina mora stalno lagano ključati kako bi bila iste temperature kao i riža, u suprotnom se smanjuje temperatura i usporava se proces kuhanja riže.
-
Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite. Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.
-
U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.
-
U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.
-
Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.
-
Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.
-
Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.
Recept: O slanom i slatkom
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Tjestenina s graškom i dimljenim lososom
Kada vam treba brzo i fino rješenje za ručak s ovim receptom nećete pogriješiti. Osim s tjesteninom, isprobajte ga i s njokima!
Saznaj više -
Recept
Pureće okruglice punjene mladim kajmakom
Probajte laganiju verziju mesnih okruglica! Pripremljene su od fino mljevene puretine, nadjevene kajmakom za ekstra sočnost i pečene u pećnici. Poslužene uz pire ili jednostavno kuhano povrće odlične su za obiteljski ručak.
Saznaj više -
Recept
Domaći puding od vanilije i čokolade bez laktoze
Nema jednostavnijeg deserta od domaćeg pudinga. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka i petnaestak minuta, a ako ga pravite s novim mlijekom Lagano jutro s 3,8 % mm, bit će bez laktoze, ali punog mliječnog okusa!
Saznaj više
-
Recept
Krem juha od celera s cheddarom
Sir cheddar odlično se snalazi u raznim ulogama, ali rijetko ga možemo zamisliti kao dodatak juhi. No u ovoj kombinaciji funkcionira izvrsno – probajte i uvjerite se!
Saznaj više