VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Posebnost ovog rižota je u pivu koje se koristi umjesto temeljca i koje se svojim okusom jako lijepo nadopunjuje s okusom Ribanca. Radi se o laganom rižotu koji možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao prilog uz omiljeno mesno jelo.
Sastojci
-
250 g
riže carnaroli ili arborio
-
100 g
Sirela Ribanca
-
330 ml
svijetlog piva
-
450 ml
vode
-
2
ljutike
-
2
režnja češnjaka
-
2 grančice
timijana
-
1 paketić
šafrana
-
30 g
Dukat maslaca
-
malo
soli i papra
-
malo
maslinova ulja
Za čips od Ribanca
-
2,3 prstohvata
svježe ribanog Sirela Ribanca
KULINARSKI SAVJET: Tajna dobrog rižota je u tekućini kojom zalijevamo rižu. Obično je to temeljac, a u našem slučaju mješavina piva i vode. Tekućina mora stalno lagano ključati kako bi bila iste temperature kao i riža, u suprotnom se smanjuje temperatura i usporava se proces kuhanja riže.
-
Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite. Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.
-
U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.
-
U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.
-
Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.
-
Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.
-
Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.
Recept: O slanom i slatkom
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla vodka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više