Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Puding od ostataka pince

Postoje neka jela koja su nerijetko bolja od originala i koja nastaju od ostataka koji se oplemenjuju odabranim dodacima. Dok se kod nas stari kruh u kulinarstvu koristi na druge načine, Englezi će ga pretvoriti u desert i tamo su ovakvi pudinzi ustoličeni poput kraljice u svim slastičarnicama i kućanstvima. Pojačane arome vanilije, naranče i limuna, uz dodatak nekog suhog voća i likera, a sve zarobljeno u gustoj žutoj kremi obogaćenoj Brzo & Fino vrhnjem za šlag - s ovim desertom će vama postati jasno kako puding nije utješna slastica već kako nekada treba „odigrati na Engleze“. 

Sastojci

Sastojci:
  • 500 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 400 g
    pince (ili nekog drugog slatkog kruha nalik na brioche)
  • 200 ml
    Dukat mlijeka
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 3
    jaja
  • 1
    čašica likera od višnje (ili nekog drugog likera)
  • 5 žlica
    šećera
  • 1
    mahuna vanilije
  • 1-2 limuna
    svježe ribana korica
  • 2 naranče
    svježe ribana korica
  • 50 g
    sušenih brusnica (ili drugog sušenog voća)
Za posluživanje:
  • po želji
    sladoled ili dobro ohlađeno tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag

  • Pincu ili neki drugi slatki kruh ili mliječno pecivo izrežite na kockice i stavite u zdjelu.

  • U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja, Brzo & Fino vrhnje za šlag i Dukat mlijeko. Dodajte šećer, ribane korice agruma, liker i sjemenke mahune vanilije.

  • S otprilike 2/3 pripremljene smjese prelijte izrezane kockice kruha i ostavite da se dobro natopi. Ostatak smjese ostavite sa strane jer ćete nju dodavati u kalupe. U međuvremenu manje kalupe ili jedan veći premažite Dukat maslacem.

  • Natopljenu pincu rasporedite po dnu kalupa (kockice nemojte utiskivati u kalup kako bi ostalo prostora koji će popuniti ostatak smjese koja će se pretvoriti u puding), dodajte malo Dukat maslaca izrezanog na kockice i grubo usitnjenih brusnica, te još pince do vrha kalupa. Po tako pripremljenoj pinci dolijte ostatka smjese, onog u kojem se nije namakala pinca, skoro do vrha. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na vrh svakog pripremljenog „pudinga“ dodajte natrgane komadiće maslaca.

  • Male kalupe složite u dublju tepsiju, u nju ulijte vode do 2/3 visine kalupa i pecite na 170 °C oko 50 minuta, odnosno dok smjesa nije postala pudingasta. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i oprezno izvadite iz vodene kupelji.

  • Najbolje poslužite još mlako i po želji posipajte šećerom u prahu. Za potpuni užitak poslužite uz dodatak sladoleda ili dobro ohlađenog tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag.

Recept: Mile Butorac