Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Prhka pita s Galbani Granom Padano i smokvama

Ova pomalo neobična slano-slatka kombinacija slavi spoj ljetnog sezonskog voća i aromatične Galbani Grane Padano. Zvijezda recepta u ovom jelu ponavlja se dva puta! Kao dio tijesta i kao dio nadjeva. Rezultat je fina prhka pita, pomalo slatka i pomalo slana i jako ukusna.

Sastojci

Za prhko tijesto:
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 80 ml
    hladnog Dukat mlijeka
  • 40 g
    naribane Galbani Grane Padano
  • malo
    soli
Za punjenje:
  • 300 g
    smokava
  • 100 g
    Galbani Grana Padana
  • par listića
    majčine dušice
  • malo
    maslinovog ulja

  • Hladni maslac nasjeckamo na kockice i stavimo u multipraktik s brašnom, malo soli i naribanom Galbani Granom Padano. Pulsiramo par puta dok se sav maslac ne izmiješa s brašnom te dodamo jako hladno mlijeko. Pulsiramo dok se tijesto ne skupi u grubu kuglu.

  • Potom rukama oblikujemo disk, umotamo ga u foliju za svježinu i ostavimo u hladnjaku barem pola sata, da odmori.

  • Tijesto razvaljamo na papiru za pečenje u nepravilan krug, debljine pola centimetra. Smokve narežemo pa posložimo po površini tijesta zajedno s natrganom Galbani Granom Padano, pet centimetara od ruba. Pospemo s majčinom dušicom i lagano prelijemo dobrim maslinovim uljem. Rubove zatim preklopimo prema sredini, u par preklopa, tako da pita dobije rustičan izgled.

  • Pećnicu zagrijemo na 200°C i pečemo pitu 40 minuta ili dok tijesto, sir i smokve ne dobiju lijepu boju.