Povrtne slane palačinke odlično su rješenje za brzi ručak ili brunch vikendom. Pripremaju se brzo i jednostavno, a uz malo „toplih“ začina postaju prava egzotična delicija. Za potpuni dojam poslužite ih uz salatu i osvježavajući umak od Dukatosa.

Sastojci

Za palačinke
  • 200 g
    mrkve (dvije srednje mrkve)
  • 150 g
    brokule
  • 1 glavica
    luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 1 žlica
    sjeckanog peršina
  • 150 g
    Dukatosa za pripremu jela
  • 50 g + 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1
    jaje
  • 120 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 1/2 žličice
    kumina u pravu
  • 1/2 žličice
    začinske mješavine ras el hanout
Za umak
  • 150 g
    Dukatosa za pripremu jela
  • 1 žlica
    sjeckanog kopra
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1/2
    usoljenog limuna - samo korica
Za posluživanje
  • 100 g
    rikole ili druge salate po izboru
  • 200 g
    cherry rajčica

  • Za palačinke:
    Mrkve ogulite i naribajte pa ih prebacite u zdjelu.
    Brokulu u sjeckalici usitnite u mrvice pa i nju dodajte u zdjelu s ribanom mrkvom.
    Luk i češnjak sitno nasjeckajte i dodajte ih mrkvi i brokuli.
    Dodajte i peršin pa sve dobro promiješajte.
    Dodajte sada Dukatos za pripremu jela, maslinovo ulje i jaje pa sve još jednom izmiješajte kako bi se sastojci povezali.
    U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, sol, prašak za pecivo, ras el hanout i kumin.
    Sjedinite suhe sastojke s mokrima i sve još jednom dobro izmiješajte.
    Tavu za palačinke premažite s malo maslinovog ulja i dobro je zagrijte.
    Smanjite vatru pa na tavu rasporedite po tri hrpice pripremljene smjese za palačinke. Stražnjom stranom žlice svaku hrpicu poravnajte u oblik palačinke i pecite 5 – 7 minuta sa svake strane.
    Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
    Pečene palačinke rasporedite na tanjure i poslužite uz salatu i umak od Dukatos jogurta za pripremu jela.

  • Za umak:
    U zdjelici pomiješajte Dukatos, kopar i maslinovo ulje.
    Usoljeni limun očistite od mesa i koštica pa koricu sitno nasjeckajte.
    Nasjeckani limun dodajte Dukatosu, još jednom sve promiješajte i poslužite.

  • Savjet više:
    Ako nemate neki od začina ili ne želite eksperimentirati s okusima, umjesto kumina i ras el hanouta u smjesu dodajte mljevenu papriku. Umak od Dukatosa možete napraviti i bez usoljenog limuna ako vam ta namirnica nije poznata ili dostupna.