Recept - Glavno jelo

Polpete od tune i posnog sira

Ove ukusne polpetice prave su proteinske bombice! Dodajte im prilog po želji i uživajte u cjelovitom obroku.

Sastojci

  • 50 g
    zobenih pahuljica
  • 225 g
    konzervirane tune u salamuri
  • 200 g
    President posnog sira
  • 2 žličice
    usoljenih kapara, nasjeckanih
  • 1 režanj
    češnjaka, nariban
  • 1
    limun, naribana korica
  • Prstohvat
    soli
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • Po potrebi
    ulje za prženje

  • Zobene pahuljice ubacite u sjeckalicu i sameljite u grube mrvice. Nemojte ih pretjerano usitniti, pazite da ostanu i manji i veći komadići. Dvije vrhom pune žlice mljevenih zobenih pahuljica odvojite za izradu polpeta, a ostalo sačuvajte za valjanje.

  • Tunu dobro ocijedite pa prebacite u zdjelu.

  • Ocijeđenoj tuni dodajte President posni sir, nasjeckane kapare, naribani češnjak, limunovu koricu, žlicu maslinova ulja i dvije žlice mljevenih zobenih pahuljica.

  • Dobro sve izmiješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu.

  • Žlicom grabite hrpice smjese pa ih među dlanovima oblikujte u kuglicu.

  • Svaku kuglicu uvaljajte u preostale zobene pahuljice, složite ih na dasku i lagano spljoštite dlanovima. Ovako pripremljene polpete ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.

  • U velikoj tavi zagrijte 2 – 3 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, smanjite vatru pa pržite polpete po nekoliko minuta sa svake strane ili dok ne uhvate lijepu zlatnosmeđu boju.

  • Pržene polpete ocijedite na kuhinjskom ubrusu i po želji poslužite uz kriške limuna i omiljeni prilog.

    Napomena: Polpete možete peći i u pećnici, oko 20 minuta na 180 stupnjeva.