VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Sezonska, ljetna i neodoljiva! Ova pita osvaja divnim, bogatim nadjevom, ali i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, breskvama ili drugim omiljenim voćem.
Sastojci
Za tijesto
-
400 g
brašna (pola glatkog, pola oštrog)
-
1/2 žličice
soli
-
3 žlice
šećera u prahu
-
250 g
Dukat maslaca
-
naribana korica
1 limuna ili limete
-
2 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
-
1 kg
višanja
-
150 g
šećera
-
1/2 većice
bourbon vanilija šećera
-
malo
cimeta
-
sok
1 limuna ili limete
-
2 žlice
škrobnog brašna / gustina
-
malo
soka od višanja i vode
Za premazivanje
-
1
jaje + žlica vode
-
1 žlica
šećera
KULINARSKI SAVJET: Tijesto za pite treba mijesiti vrlo kratko, kako ne bi postalo žilavo, a sastojci moraju biti hladni. Prije pečenja tijesto treba odležati barem 30 minuta u hladnjaku.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.
-
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.
-
Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.
-
Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.
-
Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više