VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Sezonska, ljetna i neodoljiva! Ova pita osvaja divnim, bogatim nadjevom, ali i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, breskvama ili drugim omiljenim voćem.
Sastojci
Za tijesto
-
400 g
brašna (pola glatkog, pola oštrog)
-
1/2 žličice
soli
-
3 žlice
šećera u prahu
-
250 g
Dukat maslaca
-
naribana korica
1 limuna ili limete
-
2 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
-
1 kg
višanja
-
150 g
šećera
-
1/2 većice
bourbon vanilija šećera
-
malo
cimeta
-
sok
1 limuna ili limete
-
2 žlice
škrobnog brašna / gustina
-
malo
soka od višanja i vode
Za premazivanje
-
1
jaje + žlica vode
-
1 žlica
šećera
KULINARSKI SAVJET: Tijesto za pite treba mijesiti vrlo kratko, kako ne bi postalo žilavo, a sastojci moraju biti hladni. Prije pečenja tijesto treba odležati barem 30 minuta u hladnjaku.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.
-
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.
-
Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.
-
Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.
-
Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla vodka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više