VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Sezonska, ljetna i neodoljiva! Ova pita osvaja divnim, bogatim nadjevom, ali i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, breskvama ili drugim omiljenim voćem.
Sastojci
Za tijesto
-
400 g
brašna (pola glatkog, pola oštrog)
-
1/2 žličice
soli
-
3 žlice
šećera u prahu
-
250 g
Dukat maslaca
-
naribana korica
1 limuna ili limete
-
2 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
-
1 kg
višanja
-
150 g
šećera
-
1/2 većice
bourbon vanilija šećera
-
malo
cimeta
-
sok
1 limuna ili limete
-
2 žlice
škrobnog brašna / gustina
-
malo
soka od višanja i vode
Za premazivanje
-
1
jaje + žlica vode
-
1 žlica
šećera
KULINARSKI SAVJET: Tijesto za pite treba mijesiti vrlo kratko, kako ne bi postalo žilavo, a sastojci moraju biti hladni. Prije pečenja tijesto treba odležati barem 30 minuta u hladnjaku.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.
-
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.
-
Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.
-
Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.
-
Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Kolač od rogača s kiselim vrhnjem
Ovaj jednostavni kolač je sve samo ne običan, njegova osnova je rogač – pomalo zaboravljena mediteranska biljka koja mu daje posebnu aromu. Rogač u receptu potpuno zamjenjuje brašno, pa je ova slastica prikladna i za one koji ne konzumiraju gluten.
Saznaj više -
Recept
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Saznaj više
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu. -
Recept
Francuska pita od luka
Ova naizgled skromna pita iznenadit će vas svojim osebujnim okusom. Klasična je to francuska pita s lukom u glavnoj ulozi, koji je laganim pirjanjem na maslacu pretvoren u aromatičan i ukusan nadjev.
Saznaj više -
Recept
Polpete od tune i posnog sira
Ove ukusne polpetice prave su proteinske bombice! Dodajte im prilog po želji i uživajte u cjelovitom obroku.
Saznaj više