Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Pekmez od rajčica

Sezona rajčica je na vrhuncu, a ako ih želite sačuvati za zimu, pokušajte napraviti nešto malo drugačije. Nešto poput pekmeza od rajčica. On je sladak, ali i pikantan te izvrsno paše uz sirne plate i namaze poput slanog Salakisa.

Sastojci

Za pekmez
  • 1 kg
    zrelih rajčica
  • 1 glavica
    luka
  • 2
    čili papričice
  • 200 g
    smeđeg šećera
  • 1 štapić
    cimeta
  • 1-2
    zvjezdasta anisa
  • 1 žličica
    đumbira u prahu
  • ½ žličice
    mljevenog kardamoma
  • ½ žličice
    soli
  • 2 žlice
    balzamskog octa
Za posluživanje
  • President Salakis namaz
  • Svježi bosiljak
  • Prepečeni kruh

  • Rajčice operite i narežite na četvrtine.

  • Luk i čili papričice nasjeckajte. Papričicama odstranite sjemenke ako ne želite jako ljut pekmez.

  • U loncu pomiješajte pripremljeno povrće, dodajte šećer, sve začine i balzamski ocat.

  • Kuhajte sve na jakoj vatri dok ne zakuha, potom smanjite vatru i nastavite kuhati dok se povrće potpuno ne raspadne, a pekmez ne zgusne. Pred kraj kuhanja pekmez počnite često miješati kako ne bi zagorio.

  • Kad je skuhan, prebacite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite ih i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu.

  • Pekmez čuvajte u hladnjaku ili u tamnoj i hladnoj prostoriji. Poslužite ga na prepečenom kruhu uz Salakis namaz i svježi bosiljak.

    Recept: Cukar