Neka vas ne zavara ova pomalo neobična kombinacija, riječ je o izrazito ukusnom jelu. Batat pečen u komadu sjajnog je okusa i izvrsna je podloga za pikantni čili s mesom.

Sastojci

Za pečene batate
  • 4
    srednja batata, oko 1600 g sve skupa
  • Malo
    maslinovog ulja
  • Po ukusu
    sol
Za čili s mesom
  • 1 glavica
    luka
  • 1
    crvena paprika
  • 1
    čili papričica
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 500 g
    mljevene junetine
  • 1 žličica
    kumina
  • 1 žličica
    paprike, ljute ili slatke po ukusu
  • Po ukusu
    sol
  • 1 žlica
    koncentrata rajčice
  • 200 ml
    pasirane rajčice
  • 300 ml
    vruće vode
  • 230 g
    crvenog graha iz konzerve, osijeđenog i opranog
Za posluživanje
  • 200 g
    Brzo & Fino domaćeg kiselog vrhnja
  • 100 g
    sira President Cheddar, naribanog
  • Po ukusu
    sjeckani peršin
  • Po ukusu
    jalapeño papričice

  • Za batate:
    Batate operite, nabodite ih vilicom i posložite na lim za pečenje koji ste obložili folijom.
    Prelijte ih s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40 – 50 minuta. Provjerite jesu li pečeni tako da u jedan zabodete vilicu i ako je mekan – pečeni su.

  • Za čili:
    Luk i papriku očistite i narežite na kockice, čili papričicu i češnjak sitno nasjeckajte.
    U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk i papriku dok potpuno ne omekšaju i lijepo se karameliziraju.
    Zatim dodajte češnjak i čili pa nastavite pržiti još 2 – 3 minute.
    Dodajte junetinu, dobro je promiješajte i usitnite kuhačom pa nastavite pržiti dok meso ne dobije lijepu smeđu boju, a sva tekućina ishlapi.
    Dodajte sada kumin, dimljenu papriku, sol i koncentrat rajčice.
    Sve dobro promiješajte pa dodajte pasiranu rajčicu i vodu.
    Kuhajte na umjerenoj vatri dok se umak ne zgusne.
    Na kraju umiješajte grah, po potrebi doradite okus solju i kuhajte sve još desetak minuta.
    Maknite jelo s vatre.

  • Za posluživanje:
    Pečene batate izvadite iz pećnice i pažljivo prebacite na tanjur za posluživanje.
    Razrežite svaki po dužini i razmaknite koru, narančasto mekano meso batata malo posolite i zgnječite vilicom.
    U sredinu svakog batata rasporedite kuhani čili.
    Po vrhu naribajte sir, dodajte po žličicu kiselog vrhnja i jalapeño te posipajte sjeckanim peršinom.
    Odmah poslužite.