Salakis je odlična podloga za mnoga brza jela, pa tako i za ovaj jednostavan i vrlo kremast namaz.
Za potpuni ljetni užitak poslužili smo ga uz pečene rajčice i brze lepinje.

Sastojci

Za namaz
  • 250 g
    President Salakisa
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    za'atar začinske mješavine
  • 3 - 4 listića
    svježeg bosiljka
Za pečene rajčice
  • 200 g
    šarenih koktel-rajčica
  • 1 žličica
    meda
  • 2. - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • 1/2 žličice
    mrvljenih peperončina
  • Prstohvat
    soli
Za lepinje
  • 260 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 175 ml
    mlake vode

  • Za lepinje:
    U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
    Dodajte maslinovo ulje i vodu pa sve zamijesite u kompaktno tijesto. Ovo tijesto ne treba dugo mijesiti, važno je samo da se sastojci povežu u glatku smjesu.
    Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte ga u kuglu pa narežite na osam jednakih dijelova.
    Svaki dio valjkom stanjite u lepinju debljine 2 – 3 mm.
    Ovako pripremljene lepinje pecite na dobro ugrijanoj suhoj tavi, 2 – 3 minute sa svake strane.
    Pečene lepinje prekrijte kuhinjskom krpom kako bi ostale mekane i savitljive.

  • Za pečene rajčice:
    Rajčice operite pa ih složite u manju posudu za pečenje.
    Prelijte ih medom i maslinovim uljem, posipajte peperončinima i solju pa sve dobro izmiješajte.
    Pecite rajčice u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dvadesetak minuta ili dok se malo ne zarumene.
    Pečene rajčice ostavite desetak minuta da se malo ohlade, a zatim ih poslužite uz sirni namaz.

  • Za namaz:
    Salakis narežite na kockice pa ga ubacite u posudu multipraktika ili sjeckalice.
    Dodajte maslinovo ulje, za'atar i nekoliko listića svježeg bosiljka.
    Sve dobro izmiješajte kako bi se pretvorilo u glatki namaz.
    Namaz prebacite u zdjelicu, na njega složite pečene rajčice i prelijte sve sokovima od pečenja rajčica.
    Poslužite odmah uz domaće lepinje.