Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Mramorni kuglof

Kuglof je kolač koji zaokružuje svaki blagdanski stol. Dekorativan je i ukusan te mu malo tko može odoljeti. Naš prijedlog za ove blagdane je mramorni kuglof s mirisom cimeta i naranče.

Sastojci

  • 250 g
    Dukat maslaca
  • 200 g
    šećera
  • 3
    jaja
  • 200 g
    Dukat čvrstog jogurta
  • 3
    žlice ulja
  • 250 g
    brašna
  • prstohvat
    soli
  • ½ vrećice
    praška za pecivo
Za tamnu smjesu:
  • 2 žlice
    kakaa
  • 1 žlica
    cimeta
Za svjetlu smjesu:
  • 1 žličica
    ekstrakta naranče
  • 1 žlica
    grožđica ili brusnica
Za glazuru:
  • 100 g
    čokolade
  • 100 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag

 

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

  • Omekšali Dukat maslac i šećer promiješajte električnim mikserom dok sve ne postane kremasto.

  • Dodajte Dukat čvrsti jogurt i ulje te nastavite miksati.

  • Dodajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakoga dobro sve promiješajte električnim mikserom da se sastojci povežu.

  • U drugoj posudi ručno izmiješajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli.

  • Naizmjence dodavajte brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca dok sve ne potrošite.

  • Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakao praha i cimet. U dio koji će ostati žuti umiješajte ekstrakt naranče i grožđice.

  • Kalup za kuglof (promjera 22 – 24 cm) namastite i posipajte brašnom pa u njega naizmjence stavljajte po žlicu bijele i tamne smjese dok je ne potrošite. Na kraju možete sve još malo prošarati vilicom kako biste postigli mramorni efekt.

  • Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50 minuta ili dok test čačkalicom na pokaže da je gotovo.

  • Pečeni kuglof pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite da se ohladi.

  • Za glazuru:

    Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u vatrostalnu zdjelu.

  • Brzo & Fino vrhnje za šlag zagrijte u lončiću do točke vrenja.

  • Prelijte nasjeckanu čokoladu zagrijanim vrhnjem, ostavite sve nekoliko minuta pa dobro promiješajte kako biste dobili kremastu glazuru.

  • Glazuru ohladite na sobnu temperaturu prije nego je prelijete preko kolača.