Prutići od mozzarelle klasično su jelo američko-talijanske kuhinje i izvrstan dodatak svakoj zabavi ili druženju. Posebno su fini posluženi uz pikantni umak od rajčica. Iako se može činiti da s ovim jelom ima dosta posla, svaku komponentu možete pripremiti unaprijed i tako uštedjeti vrijeme.

Sastojci

Za prutiće od mozzarelle
  • 300 g
    Galbani mozzarelle block
  • 2
    jaja
  • Prstohvat
    soli
  • 100 g
    krušnih mrvica
  • 10 g
    Ribanca
  • 1 žlica
    seama
  • Dosta
    ulja za prženje
Za pikantni umak od rajčica
  • 500 g
    cherry rajčica
  • 1
    glavica luka
  • 1
    režanj češnjak
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 2-3
    suha peperončina
  • 1 žlica
    balzamskog octa
  • 1 žličica
    šećera
  • 3-4
    nasjeckana listića svježeg bosliljka

  • Mozzarellu narežite na prutiće.

  • U zdjelici umutite jaja i prstohvat soli, u drugoj zdjelici pomiješajte krušne mrvice, Ribanac i sezam, a u treću zdjelicu stavite brašno. 

  • Svaki prutić mozzarelle uvaljajte u brašno, pa zatim u jaja i na kraju u mješavinu krušnih mrvica. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite svu mozzarellu i pazite da svaki prutić dobro obložite brašnom, jajima i mrvicama.

  • Posložite ih na pladanj i ostavite u zamrzivaču najmanje 2 sata, a najdulje 2 dana.

  • U velikoj dubokoj tavi zagrijte dosta ulja za prženje pa na njemu pržite prutiće. Dovoljno ih je pržiti po 2 minute sa svake strane, tek toliko da uhvate zlatnu boju. Također, vodite računa da ne pržite veliku količinu odjednom, bolje je pržiti manje prutića u više tura.

  • Pržene prutiće ocijedite na kuhinjskom ubrusu i odmah poslužite uz pikantni umak. 

  • Pikantni umak pripremite tako da cherry rajčice narežite na četvrtine, a luk i češnjak nasjeckajte. Izvan sezone možete koristiti i pelate ili domaću kuhanu rajčicu.

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk. Kad omekša, dodajte češnjak, kratko pržite pa dodajte rajčice i peperončine.

  • Smanjite vatru i krčkajte sat i pol (dok se umak ne zgusne). Po potrebi podlijte s malo tople vode.