Mesne okruglice jelo su kojem se raduju sve generacije. Našem provjerenom receptu dodali smo šampinjone i Brzo & Fino vrhnje za kuhanje koje je ovo jelo učinilo kremastim i potpuno neodoljivim.

Sastojci

Za okruglice
  • 500 g
    miješanog mljevenog mesa
  • 2 žlice
    krušnih mrvica
  • 1
    jaje
  • 1 žlica
    sjeckanog peršina
  • 1/2 žličice
    soli
  • Po želji
    papar
  • 1 žlica
    maslinova ulja za prženje
Za umak
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 1 glavica
    luka, nasjeckana
  • 1 režanj
    češnjaka, nasjeckanog
  • 250 g
    šampinjona, narezanih
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 1/2 žličice
    slatke dimljene paprike
  • 200 ml
    temeljca
  • 100 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • Po želji
    sol i papar
  • Malo
    svježeg peršina

  • U zdjeli pomiješajte meso, krušne mrvice, jaje, peršin, sol i papar. Dobro sve promiješajte da se sastojci povežu.

  • Žlicom grabite manje hrpice smjese pa je među dlanovima oblikujte u kuglice.

  • Na velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite kuglice par minuta sa svake strane, da uhvate lijepu boju.

  • Izvadite okruglice iz tave i ostavite ih na toplom.

  • U tavu dodajte još maslinova ulja i maslac pa pržite luk dok se lagano ne karamelizira. Dodajte češnjak i prepržite ga, pazeći da ne zagori.

  • Kad češnjak zamiriše, dodajte narezane šampinjone, malo posolite, dodajte majčinu dušice i dimljenu papriku te nastavite peći dok šampinjoni ne povenu.

  • Vratite sad u tavu okruglice i sve podlijte vinom, a kad alkohol ispari, dodajte i temeljac.

  • Kuhajte sve na laganoj vatri oko 15 minuta dok okruglice nisu potpuno kuhane.

  • Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte, doradite sve solju i paprom po ukusu i pustite da kuha do točke vrenja.

  • Maknite s vatre, posipajte svježim peršinom i odmah poslužite uz pire-krumpir, tjesteninu ili rižu.