Sastojci

Za okruglice
  • 800 g
    mljevene junetine
  • 50 g
    krušnih mrvica
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žličica
    slatke dimljene paprike
  • 1/2 žličice
    suhog timijana
  • 1/2 žličice
    sjeckanog ružmarina
  • 1/2 žličice
    svježe mljevenog papra
  • 200 g
    Galbani mozzarelle maxi
  • 2 žlice
    maslinova ulja
Za umak
  • 1 velika glavica
    luka, narezanog
  • 2 režnja
    češnjaka, nasjeckana
  • 400 g
    pelata, narezanih
  • 200 ml
    pasirane rajčice
  • 1/2 žličice
    timijana
  • Prstohvat
    soli
  • Po želji
    Sirela Ribanac za posipanje

  • Za okruglice:
    U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, krušne mrvice, sol, dimljenu papriku, timijan, ružmarin i papar.
    Rukama izmiješajte sve kako bi se sastojci dobro proželi.
    Galbani mozzarellu maxi ocijedite i narežite na kockice.
    Žlicom grabite hrpice mljevenog mesa, rukama svaku hrpicu oblikujte u disk pa na sredinu svakog diska stavite kockicu mozzarelle.
    Sada svaki disk pažljivo oblikujte u kuglicu i vodite računa da mozzarella bude potpuno obložena mesom.
    U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite kuglice. Pržite ih sa svake strane po 2 – 3 minute kako bi dobile lijepu, zlatnu koricu.
    Prepržene kuglice izvadite iz tave i ostavite ih sa strane prekrivene.

  • Za umak:
    Iz tave na kojoj ste pržili okruglice odlijte višak masnoće pa ubacite nasjeckani luk.
    Pecite luk oko 2 minute, a zatim smanjite vatru i pirjajte dok potpuno ne omekša.
    Dodajte češnjak, dobro sve promiješajte i nastavite pirjati još 2 – 3 minute ili dok češnjak lijepo ne zamiriše.
    Sada dodajte narezane pelate, pasiranu rajčicu, timijan i sol. Sve dobro izmiješajte, po potrebi podlijte s malo vode i ostavite da se krčka na laganoj vatri dok umak ne postane gust, oko pola sata. Povremeno promiješajte.
    Kad se umak zgusne, provjerite okus i, ako je potrebno, doradite solju i paprom.
    Dodajte sada mesne okruglice u umak i krčkajte sve na umjerenoj vatri, polupokriveno, 7 – 8 minuta, kako bi se okruglice potpuno termički obradile.
    Gotovo jelo odmah poslužite posipano Ribancem.