Zagrebačkom siru ne treba puno dodavati jer je sam po sebi vrlo ukusan obrok. Ipak, uz malo šećera, grožđica i ruma, brzo se pretvori u fini desert koji se lako priprema.

Sastojci

  • 50 g
    grožđica
  • 50 ml
    ruma
  • 375 g
    President Zagrebačkog sira
  • 100 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 150 g
    šećera u prahu
  • 2
    jaja
  • 1
    limun, ribana korica
  • 1
    naranča, ribana korica
  • 2 lista
    svježeg lisnatog tijesta

  • Grožđice stavite namakati u rum.

  • U posudi pomiješajte Zagrebački sir, vrhnje, šećer, jaja i ribanu koricu naranče i limuna. Dobro sve umutite kako bi se sastojci povezali u glatku kremu.

  • Ocijedite grožđice i dodajte ih u smjesu. Po želji možete dodati i žlicu ruma.

  • Svježe lisnato tijesto izrežite čašom na krugove promjera oko 9 cm. Trebali biste dobiti 24 kruga, dostatno za dva kalupa za muffine.

  • Krugove tijesta nježno utisnite u kalup za muffine kako biste dobili košarice.

  • Košarice do vrha napunite pripremljenom kremom od sira.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se nadjev od sira lijepo ne napuhne i zarumeni.

  • Izvadite pite iz pećnice i ostavite ih neko vrijeme u kalupu da se malo ohlade. Nakon toga nježno nožem kružite oko svake košarice pa ih pažljivo izvadite iz kalupa.

  • Po želji ih posipajte šećerom u prahu i poslužite.