Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krem juha od celera s cheddarom

Sir cheddar odlično se snalazi u raznim ulogama, ali rijetko ga možemo zamisliti kao dodatak juhi. No u ovoj kombinaciji funkcionira izvrsno – probajte i uvjerite se!

Sastojci

  • 1 manja glavica
    celera (oko 600 g)
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 glavica
    luka, narezanog
  • 1 režanj
    češnjaka, nasjeckanog
  • 750 ml
    pilećeg temeljca ili vode
  • Po ukusu
    sol
  • 200 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 150 g
    President cheddara, naribanog
  • 1/2 žličice
    muškatnog oraščića
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
  • Za posluživanje
    kockice kruha

  • Glavicu celera ogulite i narežite na kockice.

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk dok se ne zacakli.

  • Dodajte narezani celer i češnjak, posolite pa nastavite pirjati povremeno miješajući dok povrće ne uhvati malo boje.

  • Zatim prelijte sve pilećim temeljcem ili vodom, smanjite vatru i lagano krčkajte dok celer potpuno ne omekša.

  • Kad celer omekša, usitnite sve štapnim mikserom u gustu krem juhu.

  • Dodajte vrhnje za kuhanje i naribani cheddar pa sve miješajte nad laganom vatrom da se sir rastopi.

  • Na kraju doradite okus muškatnim oraščićem i svježe mljevenim paprom.

  • Servirajte juhu uz kockice prepečenog kruha.