Ovaj jednostavni kolač je sve samo ne običan, njegova osnova je rogač – pomalo zaboravljena mediteranska biljka koja mu daje posebnu aromu. Rogač u receptu potpuno zamjenjuje brašno, pa je ova slastica prikladna i za one koji ne konzumiraju gluten.

Sastojci

Za kolač
  • 4
    jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
  • Prstohvat
    soli
  • 100 g
    šećera
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 150 g
    Brzo & Fino Domaćeg kiselog vrhnja
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 150 g
    mljevenog rogača
Za premaz
  • 2 žlice
    pekmeza od marelice
  • 2 žlice
    ruma
Za čokoladnu glazuru
  • 200 g
    čokolade za kuhanje
  • 250 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag

  • Za premaz:
    U lončiću pomiješajte pekmez od marelica i rum pa zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok se sastojci ne pretvore u glatku i mazivu smjesu.
    Ovako pripremljenom smjesom premažite kolač dok je još vruć.

  • Za čokoladnu glazuru:
    Čokoladu sitno nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu.
    Brzo & Fino vrhnje za šlag zagrijte do vrenje pa ga odmah prelijte preko nasjeckane čokolade.
    Ostavite tako 4 – 5 minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim nježno miješajte sastojke dok ne dobijete glatku čokoladnu smjesu.
    Ovom smjesom prelijte ohlađeni kolač.

  • Za kolač:
    Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
    U drugoj zdjeli miksajte žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i jako pjenasti.
    Zatim im dodajte kiselo vrhnje i nastavite miksati kako bi se sastojci dobro sjedinili. Nakon toga umiješajte rogač i prašak za pecivo.
    Na kraju ručno umiješajte pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Učinite to u dva – tri dodavanja, nježno ga umješavajući špatulom pokretima u obliku brojke osam.
    Smjesu prebacite u manji pravokutni kalup (cca. 20 x 30 cm) koji ste prije toga obložili papirom za pečenje.
    Smjesu poravnajte pa je pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 25 – 30 minuta.
    Pečeni kolač izvadite iz pećnice i odmah ga premažite mješavinom pekmeza od marelice i ruma.
    Ostavite ga da se malo ohladi pa prelijte i čokoladnom glazurom.
    Nakon toga kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se glazura stisnula. Kad se stisne, poslužite kolač narezan na kocke.