VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ljeto je gotovo nezamislivo bez ovog klasika. Knedle sa šljivama vole svi, a kad ih poslužite u finom umaku od kiselog vrhnja, postaju prava sočna, gurmanska poslastica. I da, svakako dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja i u tijesto, topit će se u ustima.
Sastojci
Za tijesto:
-
1 kg
krumpira
-
300 g
pšeničnog glatkog brašna
-
3 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
-
100 g
maslaca
-
1
jaje
-
1
žličica soli
Za nadjev:
-
20
šljiva
-
6 žličica
šećera
-
1 žličica
cimeta u prahu
Za posip:
-
50 ml
ulja (ili maslaca)
-
6-7 žlica
krušnih mrvica
-
1
vanilin šećer
-
Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Stavite ga u veći lonac, prelijte vodom, dodajte žličicu soli pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok krumpir ne bude skroz mekan. Krumpir dobro ocijedite pa odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Dodajte 3 žlice kiselog vrhnja i još jednom sve dobro izgnječite i promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
-
U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna.
-
Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
-
Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera pomiješanog s cimetom.
-
Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu pa rukama formirajte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
-
U veliki lonac stavite vodu, dodajte žličicu soli i nekoliko kapi ulja pa kad voda zavrije, stavite kuhati knedle. Knedle su kuhane kad isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu.
-
U tavu stavite ulje, zagrijte ga pa dodajte krušne mrvice i vanilin šećer. Pržite mrvice do zlatno-smeđe boje uz stalno miješanje.
-
Na kraju napravite umak od kiselog vrhnja: kiselo vrhnje stavite u pliću posudu pa ga dobro izmiješajte metlicom. Dodajte mu vanilin šećer i cimet pa zagrijavajte na laganoj vatri 2-3 minute.
-
Knedle prelijte umakom od vrhnja, posipajte prženim krušnim mrvicama i poslužite još tople.
Recept: Sandra Rončević
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Cantuccini s bademima i suhim voćem
Cantuccnii, poznati još kao cantucci ili biscotti, tradicionalni su talijanski hrskavi keksi iz toskanskog grada Prata. Obično se poslužuju uz desertno vino, ali isto su tako fini uz šalicu toplog mlijeka. U pravilu se pripremaju samo od badema, no nećete pogriješiti ako im dodate suho voće ili dio badema zamijenite pistacijama ili lješnjacima.
Saznaj više -
Recept
Rolice sa Zagrebačkim sirom
Kad vam se jede nešto domaće, starinsko i slatko, ove su rolice pravo rješenje. Pripremaju se brzo, a još brže nestaju.
Saznaj više -
Recept
Namaz od grahorica s vrhnjem i vrganjima
Namazi su omiljeni dodatak svakom druženju. Brzo su gotovi i mogu se pripremiti unaprijed - zašto onda ne biste isprobali i koju novu kombinaciju? Mi smo se odlučili za bijeli grah, slanutak i suhe vrganje, a kako bi namaz bio još kremastiji, zaokružili smo ga Domaćim kiselim vrhnjem.
Saznaj više -
Recept
Torta od ricotte i kestena
Sezona kestena je na vrhuncu pa ih treba iskoristiti u omiljenim kolačima i slasticama. U ovoj ukusnoj torti s ricotta sirom i kestenom nema brašna i upravo zbog toga je nevjerojatno sočna. Postala je naš jesenski favorit.
Saznaj više