Ljeto je gotovo nezamislivo bez ovog klasika. Knedle sa šljivama vole svi, a kad ih poslužite u finom umaku od kiselog vrhnja, postaju prava sočna, gurmanska poslastica. I da, svakako dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja i u tijesto, topit će se u ustima.

Sastojci

Za tijesto:
  • 1 kg
    krumpira
  • 300 g
    pšeničnog glatkog brašna
  • 3 žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 100 g
    maslaca
  • 1
    jaje
  • 1
    žličica soli
Za nadjev:
  • 20
    šljiva
  • 6 žličica
    šećera
  • 1 žličica
    cimeta u prahu
Za posip:
  • 50 ml
    ulja (ili maslaca)
  • 6-7 žlica
    krušnih mrvica
  • 1
    vanilin šećer

  • Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Stavite ga u veći lonac, prelijte vodom, dodajte žličicu soli pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok krumpir ne bude skroz mekan. Krumpir dobro ocijedite pa odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Dodajte 3 žlice kiselog vrhnja i još jednom sve dobro izgnječite i promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi.

  • U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna.

  • Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.

  • Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera pomiješanog s cimetom.

  • Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu pa rukama formirajte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.

  • U veliki lonac stavite vodu, dodajte žličicu soli i nekoliko kapi ulja pa kad voda zavrije, stavite kuhati knedle. Knedle su kuhane kad isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu.

  • U tavu stavite ulje, zagrijte ga pa dodajte krušne mrvice i vanilin šećer. Pržite mrvice do zlatno-smeđe boje uz stalno miješanje.

  • Na kraju napravite umak od kiselog vrhnja: kiselo vrhnje stavite u pliću posudu pa ga dobro izmiješajte metlicom. Dodajte mu vanilin šećer i cimet pa zagrijavajte na laganoj vatri 2-3 minute.

  • Knedle prelijte umakom od vrhnja, posipajte prženim krušnim mrvicama i poslužite još tople.