VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ljeto je gotovo nezamislivo bez ovog klasika. Knedle sa šljivama vole svi, a kad ih poslužite u finom umaku od kiselog vrhnja, postaju prava sočna, gurmanska poslastica. I da, svakako dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja i u tijesto, topit će se u ustima.
Sastojci
Za tijesto:
-
1 kg
krumpira
-
300 g
pšeničnog glatkog brašna
-
3 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
-
100 g
maslaca
-
1
jaje
-
1
žličica soli
Za nadjev:
-
20
šljiva
-
6 žličica
šećera
-
1 žličica
cimeta u prahu
Za posip:
-
50 ml
ulja (ili maslaca)
-
6-7 žlica
krušnih mrvica
-
1
vanilin šećer
-
Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Stavite ga u veći lonac, prelijte vodom, dodajte žličicu soli pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok krumpir ne bude skroz mekan. Krumpir dobro ocijedite pa odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Dodajte 3 žlice kiselog vrhnja i još jednom sve dobro izgnječite i promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
-
U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna.
-
Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
-
Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera pomiješanog s cimetom.
-
Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu pa rukama formirajte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
-
U veliki lonac stavite vodu, dodajte žličicu soli i nekoliko kapi ulja pa kad voda zavrije, stavite kuhati knedle. Knedle su kuhane kad isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu.
-
U tavu stavite ulje, zagrijte ga pa dodajte krušne mrvice i vanilin šećer. Pržite mrvice do zlatno-smeđe boje uz stalno miješanje.
-
Na kraju napravite umak od kiselog vrhnja: kiselo vrhnje stavite u pliću posudu pa ga dobro izmiješajte metlicom. Dodajte mu vanilin šećer i cimet pa zagrijavajte na laganoj vatri 2-3 minute.
-
Knedle prelijte umakom od vrhnja, posipajte prženim krušnim mrvicama i poslužite još tople.
Recept: Sandra Rončević
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više