VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ljeto je gotovo nezamislivo bez ovog klasika. Knedle sa šljivama vole svi, a kad ih poslužite u finom umaku od kiselog vrhnja, postaju prava sočna, gurmanska poslastica. I da, svakako dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja i u tijesto, topit će se u ustima.
Sastojci
Za tijesto:
-
1 kg
krumpira
-
300 g
pšeničnog glatkog brašna
-
3 žlice
Brzo & Fino kiselog vrhnja
-
100 g
maslaca
-
1
jaje
-
1
žličica soli
Za nadjev:
-
20
šljiva
-
6 žličica
šećera
-
1 žličica
cimeta u prahu
Za posip:
-
50 ml
ulja (ili maslaca)
-
6-7 žlica
krušnih mrvica
-
1
vanilin šećer
-
Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Stavite ga u veći lonac, prelijte vodom, dodajte žličicu soli pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok krumpir ne bude skroz mekan. Krumpir dobro ocijedite pa odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Dodajte 3 žlice kiselog vrhnja i još jednom sve dobro izgnječite i promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
-
U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna.
-
Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
-
Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera pomiješanog s cimetom.
-
Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu pa rukama formirajte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
-
U veliki lonac stavite vodu, dodajte žličicu soli i nekoliko kapi ulja pa kad voda zavrije, stavite kuhati knedle. Knedle su kuhane kad isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu.
-
U tavu stavite ulje, zagrijte ga pa dodajte krušne mrvice i vanilin šećer. Pržite mrvice do zlatno-smeđe boje uz stalno miješanje.
-
Na kraju napravite umak od kiselog vrhnja: kiselo vrhnje stavite u pliću posudu pa ga dobro izmiješajte metlicom. Dodajte mu vanilin šećer i cimet pa zagrijavajte na laganoj vatri 2-3 minute.
-
Knedle prelijte umakom od vrhnja, posipajte prženim krušnim mrvicama i poslužite još tople.
Recept: Sandra Rončević
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Tramezzini s mramornom goudom
Tramezzini su mali, trokutasti talijanski sendviči. Mogu se nadijevati svime što biste i inače stavili u sendvič, a mi smo ovog puta, između ostalog, izabrali okusom i izgledom atraktivnu mramornu goudu.
Saznaj više -
Recept
Tjestenina s graškom i dimljenim lososom
Kada vam treba brzo i fino rješenje za ručak s ovim receptom nećete pogriješiti. Osim s tjesteninom, isprobajte ga i s njokima!
Saznaj više -
Recept
Pureće okruglice punjene mladim kajmakom
Probajte laganiju verziju mesnih okruglica! Pripremljene su od fino mljevene puretine, nadjevene kajmakom za ekstra sočnost i pečene u pećnici. Poslužene uz pire ili jednostavno kuhano povrće odlične su za obiteljski ručak.
Saznaj više -
Recept
Domaći puding od vanilije i čokolade bez laktoze
Nema jednostavnijeg deserta od domaćeg pudinga. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka i petnaestak minuta, a ako ga pravite s novim mlijekom Lagano jutro s 3,8 % mm, bit će bez laktoze, ali punog mliječnog okusa!
Saznaj više