Ove nesvakidašnje ljubičaste kiflice spravljene su s Dukat Domaćim kiselim vrhnjem koje im daje posebnu mekoću i finu aromu.

Sastojci

Sastojci (za 24 male kiflice):
  • 40 g
    Dukat maslaca (+ 20 g za premazivanje)
  • 110 ml
    toplog Dukat mlijeka
  • 10 g
    praha aronije
  • 5 g
    praha cikle
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 150 g
    Domaćeg kiselog vrhnja
  • 375 g
    glatkog brašna
  • 1
    prašak za pecivo
  • 20 g
    šećera
  • prstohvat
    soli
  • džem od šumskog voća

  • Rastopljeni Dukat maslac i toplo mlijeko pomiješajte s prahom aronije i cikle te smjesi dodajte suhi kvasac.

  • U veliku posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol i dobro promiješajte pjenjačom da se brašno razrahli. Dodajte im smjesu s kvascem koja je odstajala par minuta i Domaće kiselo vrhnje. Mijesite električnim mikserom s nastavcima za tijesto, prvo lagano dok se tijesto ne poveže u kuglu, a zatim jače, 5-7 minuta dok nije potpuno glatko. Prekrijete ga prijanjajućom folijom i ostavite na toplom da se diže barem jedan sat.

  • Tijesto podijelite na 3 jednaka dijela (svaki bi trebao imati oko 250 g) te svaki dio razvaljajte u krug debljine 0,5 cm. Razrežite ga na 8 jednakih trokutića i svaki lagano namažite maslacem, a na najširoj strani stavite po žličicu džema. Džem potom preklopite tijestom i 'zarobite' u mali džepić koji dobro zatvorite sa svih strana kako nadjev ne bi iscurio vani. Zatvoreni džepić omotajte vrhom trokuta u kiflicu.

  • Zamotane kiflice složite na papir za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da malo odstoje. Prije pečenja ih možete premazati i razmućenim bjelanjkom za sjaj.

  • Pećnicu zagrijte na 180 °C i u nju na dno stavite posudu s vodom koja isparava tijekom pečenja. Kiflice pecite 18 minuta. Cilj je da zadrže lijepu ljubičastu boju koju tijestu daju aronija i cikla - ako primijetite da su počele previše tamniti, prekrijte ih aluminijskom folijom.