Pudingom u Velikoj Britaniji zovu sve deserte, a ovaj naš daje sve što očekujemo od završnog slijeda blagdanskog objeda: kremast je, aromatičan i bogat zahvaljujući Brzo & Fino vrhnju za šlag, punomasnom Dukat mlijeku i mrvici bourbona. 

Sastojci

  • 60g
    Dukat maslaca
  • 150g
    smeđeg šećera
  • 625ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 250ml
    Dukat svježeg mlijeka 3,2% m.m.
  • 1 velika žlica
    bourbona ili scotch whiskeya
  • 1/2 mala žlica
    soli
  • 1
    bourbon vanilin šećer
  • 6
    velikih žutanjaka
  • 25g
    škrobnog brašna
  • 3 velike žlice
    šećera
Za posluživanje
  • 200g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • malo
    zdrobljenih keksi s đumbirom

KULINARSKI SAVJET: Puding poslužite u vintage šalicama za čaj koje ste posudili od bake.

  • Rastopite maslac na srednje jakoj vatri i pustite ga da vrije dok ne počne poprimati smeđu boju, otprilike tri minute. Dodajte smeđi šećer i bourbon vanilin šećer te uz miješanje kuhajte dok se šećer ne počne topiti.

  • Dodajte Brzo & Fino vrhnje za šlag, Dukat svježe mlijeko, bourbon (ili whiskey) i sol te pustite da zavri. Skinite s vatre.

  • U velikoj posudi pogodnoj za kuhanje izmutite žutanjke sa škrobnim brašnom i šećerom te u tu smjesu postupno dodajte toplu smjesu s Brzo & Fino vrhnjem za šlag.

  • Dobro izmiješajte i procijedite kroz fino sitno. Stavite kuhati na laganu vatru dok se počne zgušnjavati, 5-6 minuta. 

  • Izlijte skuhani puding u zdjelice ili čaše i stavite hladiti na minimalno četiri sata.

  • Servirajte uz tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag i pospite zdrobljenim keksićima.

Recept: Cup&Cake