Iako se priprema domaćeg sladoleda može činiti dugotrajnom i kompliciranom, to ne mora biti tako. Uz prave sastojke poput Brzo & Fino vrhnja s okusom čokolade ili vanilije, domaći sladoled jednostavno je pripremiti bez dugotrajnog miješanja i posebne aparature.

Sastojci

Za bazu sladoleda
  • 4
    žumanjka
  • 150 g
    šećera
  • 200 ml
    Dukat mlijeka 3,8 % m.m.
Za sladoled od vanilije
  • 300 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag s okusom vanilije
  • Prstohvat
    soli
  • 50 g
    grožđica, po želji
  • 20 ml
    ruma, po želji
Za sladoled od čokolade
  • 300 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag s okusom čokolade
  • 50 g
    čokolade u prahu
  • Prstohvat
    soli
  • 1 žličica
    instant kave, po želji

  • Za bazu sladoleda:
    U loncu debljeg dna pomiješajte žumanjke i šećer pa ih mikserom izradite u svijetlu pjenastu smjesu.
    Dodajte mlijeko, dobro promiješajte pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok ne zakuha.
    Smanjite vatru i kuhajte još desetak minuta neprestano miješajući.
    Maknite lonac s vatre i ostavite da se smjesa malo ohladi.
    Ohlađenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela jer će svaki biti baza jednom okusu sladoleda.

  • Za sladoled od vanilije:
    Ako ih želite koristiti, u zdjelici pomiješajte grožđice i rum i ostavite tako dok pripremate ostale sastojke.
    U zdjeli za miješanje pomiješajte vrhnje za šlag s okusom vanilije i malo soli. Sol će naglasiti okus vanilije, pa se ne morate bojati dodati je u slatka jela. Mikserom izradite u čvrsti šlag.
    Ovako pripremljenom šlagu dodajte polovicu ohlađene baze za sladoled pa sve ručno izmiješajte da se sastojci povežu.
    Grožđice ocijedite i dodajte ih u smjesu od šlaga.
    Sve još jednom promiješajte pa prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i pospremite u zamrzivač na najmanje 6 sati.
    Smrznuti sladoled prije posluživanja desetak minuta temperirajte na sobnoj temperaturi, a zatim ga poslužite.

  • Za sladoled od čokolade:
    U zdjeli za miješanje pomiješajte vrhnje za šlag s okusom čokolade, čokoladu u prahu, instant kavu ako je želite koristiti i malo soli. Sol će naglasiti okus čokolade i ne morate se bojati dodati je u slatka jela. Mikserom izradite sve u čvrsti šlag. Ovako pripremljenom šlagu dodajte polovicu ohlađene baze za sladoled pa sve ručno izmiješajte da se sastojci povežu.
    Ovako pripremljenu smjesu prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i pospremite u zamrzivač na najmanje 6 sati.
    Smrznuti sladoled prije posluživanje temperirajte desetak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga poslužite.