Domaća tjestenina je užitak za koji treba izdvojiti malo vremena i truda, ali itekako se isplati! Naši ravioli nadjeveni su klasičnom kombinacijom Galbani ricotte i blitve, upotpunjeni jednostavnim i mirisnim umakom od maslaca i kadulje.

Sastojci

  • 200 g
    brašna
  • 1/2 žličice
    soli
  • 3
    žumanjka
  • 1 žlica
    maslinova ulja
Za nadjev
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 1 vezica
    blitve, oko 300 g
  • 20 g
    Sirela Ribanca
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1/2 žličice
    soli
  • 1/4 žličice
    muškatnog oraščića
Za umak
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 5-6 listića
    kadulje
  • Po želji
    Ribanac

  • Za raviole:
    U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa u sredini mješavine napravite udubinu u koju ćete dodati žumanjke i žlicu maslinova ulja.
    Umutite žumanjke vilicom i polako ih miješajte s brašnom.
    Kad više ne možete miješati vilicom, nastavite mijesiti rukama. Mijesite dugo i uporno kako biste dobili čvrsto, ali glatko tijesto.
    Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi.
    Odmoreno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki stanjite valjkom za tijesto.
    Ručni stroj za tjesteninu namjestite na najveći otvor pa kroz njega provucite tijesto. Zatim otvor na stroju smanjite za jedan stupanj pa ponovo provucite tijesto. Ponavljajte ovaj postupak dok ne dođete do najmanjeg otvora. Provucite tijesto i kroz njega pa ga odložite na pobrašnjenoj radnoj plohi i ponovite postupak s preostalim komadima tijesta.
    Kako biste spriječili sušenje tijesta, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom.

  • Za nadjev:
    Blitvu operite pa joj odrežite debele bijele stapke jer nam za nadjev trebaju samo zeleni listovi.
    Listove blitve blanširajte 2 minute u kipućoj vodi.
    Izvadite ih i odmah dobro ocijedite pa sitno nasjeckajte.
    U zdjeli pomiješajte sir Galbani ricotta, nasjeckanu blitvu, Ribanac, maslinovo ulje, sol i muškatni oraščić.
    Tom smjesom nadjenite tjesteninu:
    Na jedan stanjeni list tijesta rasporedite male hrpice nadjeva od sira i blitve.
    Između svake hrpice napravite razmak od barem 2 cm. Vlažnim kistom premažite te razmake. Preklopite sve drugim listom tijesta. Rukama nježno pritišćite oko nadjeva kako biste istisnuli zrak.
    Uz pomoć rezača za tijesto pažljivo izrezujte raviole po sredini razmaka. Vodite računa da ne prerežete nadjev te da on ostane u sredini svakog raviola.
    Ovako pripremljene raviole odmah skuhajte u puno kipuće vode. Svježu tjesteninu treba kuhati oko 2 minute.
    Kuhane raviole ocijedite i odmah poslužite u umaku od maslaca i kadulje i listićima Ribanca.

  • Za umak od maslaca i kadulje:
    Maslac stavite u manji lonac, dodajte kadulju pa sve zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok maslac ne dobije smećkastu boju.
    Maknite s vatre i prelijte po raviolima.