Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Čokoladna Dukatela tortica s narančom

Ljubitelji čokolade neće moći odoljeti ovoj kremastoj torti s Dukatelom. Njen tajni sastojak su naranče koje joj daju svježinu i punoću okusa. 

Sastojci

Za podlogu:
  • 200 g
    čokoladnih integralnih keksa
  • 70 g
    Dukat maslaca
Za kremu:
  • 500 g
    Dukatele original
  • 100 g
    šećera
  • 1
    naranča, sok i korica
  • 2
    vrhom pune žlice kakao praha
  • prstohvat
    soli
  • 3
    jaja
Za glazuru:
  • 100 g
    tamne čokolade
  • 100 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1 žličica
    kakao praha za posipanje
  • 1
    naranča za dekoraciju

  • Za podlogu:

    Kekse sameljite u sjeckalici ili ih zdrobite valjkom za tijesto.

  • Dukat maslac otopite.

  • Pomiješajte mljevene kekse i maslac pa dobivenu smjesu utisnite na dno malog kalupa za torte (promjera 20 cm) kojeg ste obložiti papirom za pečenje. Podlogu od keksa poravnajte stražnjom stranom žlice i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

  • Za kremu:

    Pomiješajte mliječni namaz Dukatela sa šećerom, koricom i sokom jedne naranče, kakaom i prstohvatom soli. Miješajte sve mikserom na najmanjoj brzini, a kada se sastojci povežu umiješajte jaja, jedno po jedno.

  • Gotovom smjesom prelijte podlogu od keksa.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 30 – 35 minuta.

  • Nakon toga isključite pećnicu i ostavite tortu da se u njoj ohladi na sobnu temperaturu, uz otvorena vrata. Pečena torta bit će još uvijek „drhtava“, ali dodatno će se stisnuti hlađenjem. Kada se ohladi u pećnici izvadite je van i stavite u hladnjak da se dodatno ohladi, najbolje preko noći ili najmanje 5 sati.

  • Za glazuru:

    Nasjeckajte čokoladu i stavite je u vatrostalnu zdjelu.

  • Brzo & Fino vrhnje za šlag zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte čokoladu. Ostavite tako nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu. Potom dobro promiješajte kako biste dobili glatku čokoladnu kremu.

  • Kremu ohladite do sobne temperature pa njome prelijte ohlađenu tortu.

  • Tortu prije posluživanja posipajte kakaom u prahu te je ukrasite filetiranom narančom.