VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ima nekih jela oko čijih se naziva često razvija ozbiljnija rasprava, a ovo je, eto, jedno od njih. Burek, kažu, može biti samo od mesa, a ostalo su pite. Pita od sira je onda sirnica. Burek od sira je kod nas ipak uobičajeni naziv za ovo, mnogima omiljeno jelo. I nije važno kako ga zovemo, svakako ga volimo!
Sastojci
Za tijesto:
-
500 g
glatkog brašna
-
1 žličica
soli
-
300 ml
mlake vode
-
2 žlice
ulja
-
za premazivanje
ulje
Za nadjev:
-
500 g
President Zagrebačkog sira
-
2
jaja
-
malo
soli
-
U prosijano brašno dodajte sol, promiješajte, napravite u sredini malu udubinu, dodajte mlaku vodu i malo ulja pa rukom umijesite glatko i elastično tijesto. Količinu vode po potrebi možete malo povećati. Tijesto oblikujte u kuglu pa u disk, premažite uljem, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
-
Odstajalo tijesto stavite na sredinu stolnjaka kojeg ste posuli s malo brašna. Razvucite tanko tijesto tako da nježno rukama razvlačite od sredine prema sebi dok tijesto ne razvučete preko cijelog stola. Krajeve tijesta uklonite, a tijesto pokapajte uljem.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
-
Pripremite nadjev: u Zagrebački sir dodajte jaja, posolite i dobro promiješajte.
-
Nanesite nadjev od sira na trećinu tijesta i uz pomoć stolnjaka zamotajte tanju savijaču.
-
Okrugli lim za pečenje nauljite pa u njega pažljivo premjestite nadjeveno, zamotano tijesto, motajući ga od sredine prema rubovima, zatim premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200 °C.
-
Pred kraj pečenja izvadite i opet premažite s malo ulja pa vratite u pećnicu dok burek ne dobije lijepu boju.
-
Od ostatka tijesta i nadjeva možete napraviti manje, pojedinačne „zvrkove“.
Recept: Cookam i guštam
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Tjestenina s graškom i dimljenim lososom
Kada vam treba brzo i fino rješenje za ručak s ovim receptom nećete pogriješiti. Osim s tjesteninom, isprobajte ga i s njokima!
Saznaj više -
Recept
Pureće okruglice punjene mladim kajmakom
Probajte laganiju verziju mesnih okruglica! Pripremljene su od fino mljevene puretine, nadjevene kajmakom za ekstra sočnost i pečene u pećnici. Poslužene uz pire ili jednostavno kuhano povrće odlične su za obiteljski ručak.
Saznaj više -
Recept
Domaći puding od vanilije i čokolade bez laktoze
Nema jednostavnijeg deserta od domaćeg pudinga. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka i petnaestak minuta, a ako ga pravite s novim mlijekom Lagano jutro s 3,8 % mm, bit će bez laktoze, ali punog mliječnog okusa!
Saznaj više
-
Recept
Krem juha od celera s cheddarom
Sir cheddar odlično se snalazi u raznim ulogama, ali rijetko ga možemo zamisliti kao dodatak juhi. No u ovoj kombinaciji funkcionira izvrsno – probajte i uvjerite se!
Saznaj više