VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ima nekih jela oko čijih se naziva često razvija ozbiljnija rasprava, a ovo je, eto, jedno od njih. Burek, kažu, može biti samo od mesa, a ostalo su pite. Pita od sira je onda sirnica. Burek od sira je kod nas ipak uobičajeni naziv za ovo, mnogima omiljeno jelo. I nije važno kako ga zovemo, svakako ga volimo!
Sastojci
Za tijesto:
-
500 g
glatkog brašna
-
1 žličica
soli
-
300 ml
mlake vode
-
2 žlice
ulja
-
za premazivanje
ulje
Za nadjev:
-
500 g
President Zagrebačkog sira
-
2
jaja
-
malo
soli
-
U prosijano brašno dodajte sol, promiješajte, napravite u sredini malu udubinu, dodajte mlaku vodu i malo ulja pa rukom umijesite glatko i elastično tijesto. Količinu vode po potrebi možete malo povećati. Tijesto oblikujte u kuglu pa u disk, premažite uljem, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
-
Odstajalo tijesto stavite na sredinu stolnjaka kojeg ste posuli s malo brašna. Razvucite tanko tijesto tako da nježno rukama razvlačite od sredine prema sebi dok tijesto ne razvučete preko cijelog stola. Krajeve tijesta uklonite, a tijesto pokapajte uljem.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
-
Pripremite nadjev: u Zagrebački sir dodajte jaja, posolite i dobro promiješajte.
-
Nanesite nadjev od sira na trećinu tijesta i uz pomoć stolnjaka zamotajte tanju savijaču.
-
Okrugli lim za pečenje nauljite pa u njega pažljivo premjestite nadjeveno, zamotano tijesto, motajući ga od sredine prema rubovima, zatim premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200 °C.
-
Pred kraj pečenja izvadite i opet premažite s malo ulja pa vratite u pećnicu dok burek ne dobije lijepu boju.
-
Od ostatka tijesta i nadjeva možete napraviti manje, pojedinačne „zvrkove“.
Recept: Cookam i guštam
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla vodka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više