Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

Burek s President Zagrebačkim sirom

Ima nekih jela oko čijih se naziva često razvija ozbiljnija rasprava, a ovo je, eto, jedno od njih. Burek, kažu, može biti samo od mesa, a ostalo su pite. Pita od sira je onda sirnica. Burek od sira je kod nas ipak uobičajeni naziv za ovo, mnogima omiljeno jelo. I nije važno kako ga zovemo, svakako ga volimo!

Sastojci

Za tijesto:
  • 500 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 300 ml
    mlake vode
  • 2 žlice
    ulja
  • za premazivanje
    ulje
Za nadjev:
  • 500 g
    President Zagrebačkog sira
  • 2
    jaja
  • malo
    soli

  • U prosijano brašno dodajte sol, promiješajte, napravite u sredini malu udubinu, dodajte mlaku vodu i malo ulja pa rukom umijesite glatko i elastično tijesto. Količinu vode po potrebi možete malo povećati. Tijesto oblikujte u kuglu pa u disk, premažite uljem, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.

  • Odstajalo tijesto stavite na sredinu stolnjaka kojeg ste posuli s malo brašna. Razvucite tanko tijesto tako da nježno rukama razvlačite od sredine prema sebi dok tijesto ne razvučete preko cijelog stola. Krajeve tijesta uklonite, a tijesto pokapajte uljem.

  • Pećnicu zagrijte na 200 °C.

  • Pripremite nadjev: u Zagrebački sir dodajte jaja, posolite i dobro promiješajte.

  • Nanesite nadjev od sira na trećinu tijesta i uz pomoć stolnjaka zamotajte tanju savijaču.

  • Okrugli lim za pečenje nauljite pa u njega pažljivo premjestite nadjeveno, zamotano tijesto, motajući ga od sredine prema rubovima, zatim premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200 °C.

  • Pred kraj pečenja izvadite i opet premažite s malo ulja pa vratite u pećnicu dok burek ne dobije lijepu boju.

  • Od ostatka tijesta i nadjeva možete napraviti manje, pojedinačne „zvrkove“.