VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ima nekih jela oko čijih se naziva često razvija ozbiljnija rasprava, a ovo je, eto, jedno od njih. Burek, kažu, može biti samo od mesa, a ostalo su pite. Pita od sira je onda sirnica. Burek od sira je kod nas ipak uobičajeni naziv za ovo, mnogima omiljeno jelo. I nije važno kako ga zovemo, svakako ga volimo!
Sastojci
Za tijesto:
-
500 g
glatkog brašna
-
1 žličica
soli
-
300 ml
mlake vode
-
2 žlice
ulja
-
za premazivanje
ulje
Za nadjev:
-
500 g
President Zagrebačkog sira
-
2
jaja
-
malo
soli
-
U prosijano brašno dodajte sol, promiješajte, napravite u sredini malu udubinu, dodajte mlaku vodu i malo ulja pa rukom umijesite glatko i elastično tijesto. Količinu vode po potrebi možete malo povećati. Tijesto oblikujte u kuglu pa u disk, premažite uljem, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
-
Odstajalo tijesto stavite na sredinu stolnjaka kojeg ste posuli s malo brašna. Razvucite tanko tijesto tako da nježno rukama razvlačite od sredine prema sebi dok tijesto ne razvučete preko cijelog stola. Krajeve tijesta uklonite, a tijesto pokapajte uljem.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
-
Pripremite nadjev: u Zagrebački sir dodajte jaja, posolite i dobro promiješajte.
-
Nanesite nadjev od sira na trećinu tijesta i uz pomoć stolnjaka zamotajte tanju savijaču.
-
Okrugli lim za pečenje nauljite pa u njega pažljivo premjestite nadjeveno, zamotano tijesto, motajući ga od sredine prema rubovima, zatim premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200 °C.
-
Pred kraj pečenja izvadite i opet premažite s malo ulja pa vratite u pećnicu dok burek ne dobije lijepu boju.
-
Od ostatka tijesta i nadjeva možete napraviti manje, pojedinačne „zvrkove“.
Recept: Cookam i guštam
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Pirjane prokulice s Bjelovarskim slanim sirom
Unesite malo boje u zimske dane uz prokulice i Bjelovarski slani sir. Ovaj jednostavni recept odličan je način za uživanje u ovom zdravom zimskom povrću.
Saznaj više -
Recept
Hrskavi pileći štapići iz pećnice
Panirani štapići mogu se pripremiti i u varijanti bez prženja u dubokom ulju – u pećnici. Jednako su neodoljivi i hrskavi, osobito kad se posluže uz umak od Brzo & Fino kiselog vrhnja!
Saznaj više -
Recept
Pečeni filet lososa u umaku od slanog maslaca i vrhnja
Brzo i slasno jelo začinjeno bogatim umakom s maslacem s morskom soli.
Saznaj više -
Recept
Prženice od panettonea
Kako iskoristiti ostatke blagdanskog slatkog kruha? Jednostavno - umočite ga u svilenkastu smjesu mlijeka i jaja pa ispržite. Poslužite ga uz omiljeni džem ili ukuhano voće i uživajte u dekadentnom blagdanskom doručku bez puno napora.
Saznaj više