VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Ima nekih jela oko čijih se naziva često razvija ozbiljnija rasprava, a ovo je, eto, jedno od njih. Burek, kažu, može biti samo od mesa, a ostalo su pite. Pita od sira je onda sirnica. Burek od sira je kod nas ipak uobičajeni naziv za ovo, mnogima omiljeno jelo. I nije važno kako ga zovemo, svakako ga volimo!
Sastojci
Za tijesto:
-
500 g
glatkog brašna
-
1 žličica
soli
-
300 ml
mlake vode
-
2 žlice
ulja
-
za premazivanje
ulje
Za nadjev:
-
500 g
President Zagrebačkog sira
-
2
jaja
-
malo
soli
-
U prosijano brašno dodajte sol, promiješajte, napravite u sredini malu udubinu, dodajte mlaku vodu i malo ulja pa rukom umijesite glatko i elastično tijesto. Količinu vode po potrebi možete malo povećati. Tijesto oblikujte u kuglu pa u disk, premažite uljem, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
-
Odstajalo tijesto stavite na sredinu stolnjaka kojeg ste posuli s malo brašna. Razvucite tanko tijesto tako da nježno rukama razvlačite od sredine prema sebi dok tijesto ne razvučete preko cijelog stola. Krajeve tijesta uklonite, a tijesto pokapajte uljem.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
-
Pripremite nadjev: u Zagrebački sir dodajte jaja, posolite i dobro promiješajte.
-
Nanesite nadjev od sira na trećinu tijesta i uz pomoć stolnjaka zamotajte tanju savijaču.
-
Okrugli lim za pečenje nauljite pa u njega pažljivo premjestite nadjeveno, zamotano tijesto, motajući ga od sredine prema rubovima, zatim premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200 °C.
-
Pred kraj pečenja izvadite i opet premažite s malo ulja pa vratite u pećnicu dok burek ne dobije lijepu boju.
-
Od ostatka tijesta i nadjeva možete napraviti manje, pojedinačne „zvrkove“.
Recept: Cookam i guštam
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više