Omiljena baklava dobila je novo ruho od pistacija i badema. Dodali smo joj i osvježavajuću kremu od Dukatos special i tako je pretvorili u neodoljivi proljetni desert.

Sastojci

Za sirup:
  • 300 g
    šećera
  • 100 g
    meda
  • 300 ml
    vode
  • 1 žličica
    sušenih cvjetova naranče
  • 1-2
    klinčića
  • 1 štapić
    cimeta
  • 1
    limun, narezan na kolutiće
Za baklavu
  • 150 g
    neslanih pistacija, očišćenih
  • 100 g
    badema
  • 1 žličica
    cimeta
  • 300 g
    vučenih kora
  • 100 g
    maslaca, rastopljenog
Za kremu:
  • 1
    Dukatos special kozji bio jogurt
  • 2 žlice
    šećera u prahu
  • 1 mahuna
    vanilije, ostrugana
  • Malo
    sjeckanih pistacija

  • Za sirup:
    U loncu debljeg dna pomiješajte šećer, med, vodu, cvjetove naranče, klinčiće i cimet. Kuhajte sve na umjerenoj vatri dok ne zakuha. Smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta.
    Maknite s vatre, dodajte narezani limun i ostavite da se ohladi.

  • Za baklavu:
    Bademe i pistacije pomiješajte s cimetom i sameljite u sjeckalici.
    Pravokutni kalup za kolače približnog promjera 18x30 premažite s malo rastopljenog maslaca.
    Prepolovite dvije vučene kore. Prvu polovicu stavite na dno kalupa, premažite s još maslaca pa na nju položite drugu polovicu. Ponovite postupak s preostala dva komada kora.
    Na kore rasporedite polovicu mljevenih pistacija i badema.
    Zatim ponovite postupak slaganja kora. Opet prepolovite dvije kore tako da dobijete četiri komada. Svaki premažite maslacem i slažite jedan na drugi.
    Rasporedite preostale mljevene pistacije i bademe i završite sa slojem kora.
    Oštrim nožem narežite baklavu na rombove, prelijte sve preostalim maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 30 – 35 minuta.
    Ako gornja kora počne previše tamnjeti, prekrijte je listom papira za pečenje.
    Pečenu baklavu izvadite iz pećnice, prelijte je pripremljenim sirup.
    Prekrijte sve listom papira za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

  • Za kremu:
    U zdjeli nježno pomiješajte jogurt, šećer u prahu i vaniliju.
    Ostavite u hladnjaku da se malo stisne.
    Poslužite uz baklavu i sjeckane pistacije.