Arancini di riso tradicionalno su sicilijansko jelo – riječ je o punjenim i paniranim lopticama riže koje zbog boje i oblika podsjećaju na naranče, pa tome duguju svoje ime. Okruglice možete pripremiti i od ostatka rižota, a možete ih i puniti raznim nadjevima, od mesa do povrća. Nama je ipak najdraža ova verzija s mozzarellom.

Sastojci

Za rižoto i punjenje
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 200 g
    arborio riže
  • 900 ml
    povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice
    naribanog Sirela Ribanca
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • Dobar prstohat
    soli
  • 250 g
    Galbani mozzarelle
  • 100 ml
    umaka od račjice
Za paniranje i prženje
  • 100 g
    brašna
  • 2
    jaja
  • 200 g
    krušnih mrcvica
  • Prstohvat
    soli
  • 500 ml
    ulja za prženje
Za umak
  • 100 g
    majoneze
  • 1 žličica
    dijon senfa
  • 1 režanj
    češnjaka

  • Za rižoto:
    U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu tostirajte rižu.
    Kad se riža zacakli, podlijte je s malo temeljca, dodajte sol, smanjite vatru i nastavite kuhati.
    Kuhajte tako miješajući i podlijevajući temeljcem sve dok riža nije potpuno kuhana.
    Na kraju umiješajte Ribanac i maslac.
    Ostavite sve da se ohladi.

  • Za nadjev:
    Mozzarellu ocijedite i narežite na kockice.
    Ohlađenu rižu zagrabite žlicom pa je dlanom oblikujte u polukuglicu. U sredinu stavite žličicu umaka od rajčice i kockicu mozzarelle.
    Dobro sve prekrijte rižom i dlanovima oblikujte kuglicu.
    Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu rižu.

  • Za paniranje:
    U tri tanjura rasporedite brašno, jaja i krušne mrvice.
    Jaja malo posolite i umutite.
    Jednu po jednu kuglicu riže uvaljajte redom u brašno, jaja i krušne mrvice.
    Pržite panirane kuglice u zagrijanom ulju. Dovoljno je pržiti nekoliko minuta sa svake strane, tek toliko da uhvate lijepu boju.
    Gotove kuglice ocijedite na kuhinjskom ubrusu i servirajte uz umak.

  • Za umak:
    U zdjelici pomiješajte majonezu, senf i naribani češnjak.
    Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.