Vijesti

Spačvanska šuma, lani stradala u oluji, obnovljena s 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka

U okviru Dukatovog projekta pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“ od 2021. godine obnovljeno 12 hektara šuma i posađeno 47 tisuća sadnica stabala na području Gorskog kotara, Draganića i spačvanskog bazena

Dukat je priveo kraju treću sezonu projekta pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“, ujedno najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji. Treća akcija sadnje održala se na području spačvanskog bazena, najveće šume hrasta lužnjaka u Europi, koja je opustošena u prošlogodišnjem olujnom nevremenu. Spačvanska je šuma tako obnovljena s čak 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka, što je najveći broj sadnica posađen u jednoj sezoni ovoga projekta.

Projekt pošumljavanja Dukat provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, a u njemu već treću godinu zaredom sudjeluju i Dukatovi zaposlenici-volonteri. Od ove godine u akciju sadnje Dukat je uključio i lokalne stanovnike pa je u sadnji sudjelovalo ukupno 140 volontera iz Dukata i okolice Otoka i Vinkovaca.

U tri sezone projekta „VOLIM ŠUME!“ posađeno je ukupno 47 tisuća sadnica stabala na 12 hektara površina čime projekt potvrđuje status najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji.

Sastavni dio projekta je kreativni likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Broj crteža na temu šuma koji stigne na natječaj definira opseg pošumljavanja u aktualnoj sezoni i to na način da se za svaki pristigli crtež Dukat obvezuje posaditi po jednu sadnicu stabla. No, u trećoj sezoni projekta Dukat je povisio zeleni ulog i za svaki pristigli crtež obećao posaditi čak dvije sadnice hrasta lužnjaka kako bi još značajnije doprinio obnovi spačvanske šume.

U aktualnoj sezoni projekta sudjelovalo je čak 51 posto svih osnovnih škola i 40 posto vrtića u Hrvatskoj pa tako projekt uz ekološku ima i važnu edukativnu dimenziju.

Projekt 'VOLIM ŠUME!' naš je doprinos zajedničkoj budućnosti i zdravlju planeta Zemlje, kako kroz ekološku, tako i kroz edukativnu dimenziju projekta. Vrlo konkretan opseg i razvoj ovog projekta iz godine u godinu potvrđuje ne samo našu predanost očuvanju okoliša, već ističe našu posvećenost djeci i mladima koje uključujemo u projekt jačajući svijest i znanja o važnosti očuvanja šuma i pošumljavanja", izjavio je u povodu završetka treće sezone projekta Zoran Ković, direktor Dukata.

Projekt pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“ započeo je 2021. godine sadnjom 10 tisuća sadnica na području Gorskog kotara, nastavljen je prošle godine sadnjom 11 tisuća sadnica u okolici Draganića, a kod odabira lokacije za treću sezonu nije bilo dvojbe te je s 26 tisuća sadnica hrasta obnovljena opustošena spačvanska šuma.

Više informacija o projektu i fotogaleriju pogledajte na www.VolimSume.hr

6.3.2024.