Vijesti

Dukat podučava djecu i odrasle o ulozi šuma i nagrađuje najbolje

Na novoj digitalnoj platformi projekta „VOLIM ŠUME!“, najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji, Dukat predstavio kvizove za djecu i odrasle

Ni mjesec dana otkad je završen treći, najveći val pošumljavanja u sklopu velikog ekoprojekta „VOLIM ŠUME!“, Dukat je predstavio novu digitalnu platformu VolimSume.hr. Osim sadržaja o rezultatima najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji i istoimenog likovnog natječaja koji mu prethodi, nova mrežna stranica donosi edukativne kvizove za djecu i odrasle. 

Kvizovima Dukat želi osvijestiti javnost o ulozi i važnosti šuma i podučiti sve zainteresirane o načinima kako ih očuvati. Svima onima koji uspješno riješe kviz na adresu stiže majica sa šumskim motivom, a najmlađi će za svoje postignuće dobiti i zasluženu e-diplomu.

Na mrežnoj stranici dostupna su dva kviza: kviz za djecu, prilagođen predškolcima i učenicima do šestog razreda osnovne škole kojemu prethode kratke edukativne priče, i kviz za odrasle,  namijenjen učenicima starijima od 13 godina i odraslima s nešto zahtjevnijim pitanjima vezanima za zelena pluća Zemlje. 

Nova edukativna platforma najnovija je inicijativa unutar Dukatovog društveno odgovornog projekta „VOLIM ŠUME!“, najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj koji Dukat provodi u suradnji s Hrvatskim šumama. Projekt je pokrenut 2021. godine s ciljem obnove šuma diljem zemlje, a do danas je u okviru njega, u tri akcije, posađeno čak 47 tisuća sadnica na području Gorskog kotara, Draganića i spačvanskog bazena. Posljednja i najveća akcija pošumljavanja završena je početkom ožujka. Njome je spačvanska šuma, opustošena olujnim nevremenom prošlog ljeta, obnovljena s čak 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka. U zadnjem valu pošumljavanja sudjelovalo je 140 volontera među kojima su treću godinu zaredom bili Dukatovi zaposlenici, a prvi su se put uključili i lokalni stanovnici. 

Sastavni dio projekta je istoimeni likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Broj crteža koji stignu na natječaj definira opseg pošumljavanja u aktualnoj sezoni. U zadnjem se natječaju Dukat obavezao za svaki pristigli crtež posaditi po dvije sadnice pa je u najnovijoj akciji pošumljavanja, zahvaljujući rekordnoj brojci od 13 tisuća pristiglih likovnih radova, u spačvanskoj šumi posađeno čak 26 tisuća sadnica hrasta. 

Sve informacije o projektu, rezultati akcija pošumljavanja i likovnog natječaja te kvizovi dostupni su na www.VolimSume.hr. Uz to, nova digitalna platforma poslužit će za sve aktualne objave na temu pošumljavanja u sklopu projekta i omogućiti prijavu za sudjelovanja u budućim akcijama, kao i novim likovnim natječajima „VOLIM ŠUME!“.

2.4.2024.