Ovo zeleno jelo zaokružena je proljetna priča u kojoj se sjajno slažu i nadopunjuju sezonske namirnice i karakterni Pašnjak

Sastojci

za dvije osobe:
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 2
    mlada luka
  • 100 g
    očišćenog boba
  • 2
    očišćene artičoke
  • 80 g
    Pašnjaka + ekstra za posipanje
  • 250 g
    svježih zelenih rezanaca
  • malo
    soli
  • malo
    svježe mljevenog šarenog papra

  • Artičoke operemo, odsiječemo im stabljiku ako je preduga, odstranimo vanjske listove i odrežemo vrhove. Prepolovimo ih, temeljito odstranimo dlačice iz sredine i potom svaku polovicu narežemo na 4 dijela.

  • Mladi luk sitno nasjeckamo.

  • Na srednjoj vatri u dublju tavu stavimo maslinovo ulje, mladi luk, narezane artičoke i bob pa dinstamo par minuta. Podlijemo s malo vode, tako da je povrće uronjeno u nju, lagano posolimo i popaprimo te poklopimo tavu i kuhamo 10 minuta.

  • Za to vrijeme naribamo 80 g Pašnjaka i stavimo kuhati vodu za tjesteninu. Kad voda zakipi, posolimo je i ubacimo svježu tjesteninu. Nakon tri minute tjestenina je gotova. Procijedimo je i sačuvamo oko 3 dl vode u kojoj se kuhala.

  • U multipraktiku ili štapnim mikserom sjedinimo Pašnjak, pola boba koji se kuhao s artičokama i vodu od kuhanja tjestenine te tako dobijemo umak.

  • Tjesteninu i umak vratimo u tavu s artičokama i bobom pa miješamo dok se sva tjestenina lijepo ne obloži. Provjerimo je li sve dovoljno začinjeno i po želji naribamo još Pašnjaka.

     

    Recept: Cooking with the cat.