Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Zapečene paprike s mljevenim mesom i Sirela Domaćim sirom

Iako nježan i pun okus Sirela Domaćeg sira najbolje dolazi do izražaja kad ga se jede samog, uz čašu biranog vina, ovog sam se puta odlučila njime obogatiti jedno glavno jelo. Zapečene paprike s mljevenim mesom, rajčicama i timijanom odlično su se sljubile s kockicama Sirela Domaćeg sira, a sve je dodatno upotpunio aromatični umak od jogurta i origana. Ova jelo možete pripremiti sa Sirela Domaćim sirom u nedimljenoj ili dimljenoj varijanti – birajte i u slast! 

Sastojci

  • 6
    crvenih paprika („rog“ ili običnih)
  • 2
    rajčice
  • 1
    luk
  • 2
    režnja češnjaka
  • 350 g
    miješanog mljevenog mesa
  • 1
    jaje
  • 2
    žlice krušnih mrvica
  • malo
    svježeg timijana
  • po želji
    soli i papra
  • 150 g
    Sirela Domaćeg sira
  • 300 g
    Dukat čvrstog jogurta
  • par
    grančica svježeg origana
  • 1
    žlica limunovog soka

KULINARSKI SAVJET: Osim s paprikama ovo jelo možete spremiti i s drugim povrćem poput tikvica.

  • Paprike operite, osušite, prepolovite po dužini i očistite im sjemenke, no ostavite peteljku. Položite ih u lim obložen papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 200°C.

  • Rajčice operite te ih prerežite na četvrtine i uklonite im nožem koštice tako da ostane čisto meso. Nasjeckajte ih na kockice. Luk i češnjak također narežite na sitne kockice.

  • U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte mu jaje, krušne mrvice, luk i češnjak te oko 1-2 žličice soli, papar i timijan čije listiće ste skinuli s grančice. Sve dobro izmiješajte rukama da se dobro poveže u kompaktnu smjesu. Smjesi zatim dodajte i sjeckane rajčice te promiješajte.

  • Polovice paprike napunite pripremljenom smjesom, pa pecite oko 20 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte Sirela Domaći sir na kockice i pripremite umak za paprike. Pomiješajte Dukat jogurt sa sjeckanim listićima svježeg origana, soli, paprom i limunovim sokom.

  • Nakon 20-ak minuta pečenja, izvadite paprike pa po njima posložite kockice sira. Pojačajte temperaturu pečenja na 220°C ili pećnicu stavite na „grill“ program pečenja. Vratite paprike u pećnicu na još oko 10 minuta, dok se sir lijepo ne rastopi i poprimi zlatnosmeđu boju.

  • Pečene paprike poslužite s pripremljenim umakom i zelenom salatom.