VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo, Glavno jelo
Zapečena palenta s grana padanom i raguom od gljiva
Palenta je vrlo svestrana namirnica koja uz malo mašte može biti sastojak mnogih zanimljivih jela. Odlično će, recimo, zamijeniti kruh u crostinima. U toj smo joj ulozi dodali sir grana padano, nadjenuli je finim raguom od gljiva i užitak je zagarantiran.
Sastojci
Za palentu
-
220 g
instant kukuruzne krupice
-
800 ml
vode
-
Dobar prstohvat
soli
-
1 žličica
Dukat maslaca
-
100 g
sira Galbani grana padano, naribanog
-
4
sušene rajčice iz ulja, nasjeckane
-
Malo
ulja za pečenje
Za ragu od gljiva
-
250 g
šampinjona
-
100 g
bukovača
-
100 g
svježih vrganja (ili 15 g suhih)
-
1 glavica
luka
-
1 režanj
češnjaka
-
2 žlice
maslinovog ulja
-
1 žlica
koncentrata rajčice
-
1
lovorov list
-
1 žličica
majčine dušice
-
200 ml
vermuta ili drugog slatkog bijelog vina
-
200 ml
povrtnog temeljca
-
1 žlica
maslaca
-
Po ukusu
sol i papar
-
Za palentu:
U loncu pomiješajte kukuruznu krupicu i vodu, dodajte sol pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom, neprestano miješajući.
Kuhajte dok se sve ne pretvori u gustu kašu – palentu.
Maknite lonac s vatre pa odmah umiješajte maslac, ribani sir i sjeckane suhe rajčice.
Prebacite sve u manju kvadratnu posudu (23 x 23 cm), poravnajte i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađenu palentu narežite na krugove pomoću modlice za kekse ili je jednostavno narežite na kockice.
Svaki komad prvo premažite maslinovim uljem pa ih sve posložite na lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
Palenta je gotova kada se lijepo zarumeni. -
Za ragu od gljiva:
Gljive dobro obrišite i očistite od zemlje pa ih narežite na listiće.
Luk narežite na kockice, a češnjak nasjeckajte.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk.
Kada luk omekša, dodajte gljive i malo ih posolite. Pirjajte sve dok gljive ne povenu, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još nekoliko minuta.
Dodajte sada koncentrat rajčice, lovor i majčinu dušicu.
Promiješajte pa prelijte sve vermutom.
Kad ispari alkohol, dodajte temeljac, malo smanjite vatru i kuhajte dok se sve ne zgusne, oko 15 minuta.
Maknite ragu s vatre, umiješajte u njega maslac, začinite solju i paprom pa odmah poslužite uz pečenu palentu.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Khachapuri
Khachapuri je tradicionalno gruzijsko jelo od dizanog tijesta nadjevenog sirom, često nazivan gruzijskom pizzom. Kao i svaki tradicionalni recept, i ovaj ima mnoge inačice, ali sir je uvijek neizostavan sastojak – naš Podravec savršeno se uklopio.
Saznaj više -
Recept
Pahuljasta torta od Dukatosa
Tekstura ove torte lagana je poput oblaka, a okus vrlo nježan i osvježavajući. Za dodatnu dimenziju okusa poslužite je uz umak od malina ili drugog voća po želji.
Saznaj više -
Recept
Flapjacks – zobene pločice sa sirom i sjemenkama
Flapjacks su tradicionalne engleske pločice od zobenih pahuljica, obogaćene orašastim plodovima i sjemenkama. Iako se najčešće pripremaju u slatkoj verziji, jako je ukusna i slana inačica za koju vam donosimo recept. Ovako pripremljene zobene pločice odlične su kao užina, jednostavno ih je ponijeti na izlete i putovanja, a bit će i ukusan dodatak plati s narescima.
Saznaj više -
Recept
Medaljoni lungića u umaku od tri papra s pireom od buče
Lungić je odličan odabir za brzi ručak, a uz dodatak Brzo & Fino umaka s okusom tri papra za čas ćete ga transformirati u jako fino jelo. Poslužite ga uz kremasti pire od buče i zeleno povrće.
Saznaj više