Naš blagdanski vijenac vrlo je ukusan i aromatičan kruh nadjeven Zagrebačkim sirom i začinskim biljem. On će biti prava zvijezda svakog blagdanskog stola i dostojna zamjena običnom kruhu.

Sastojci

Za tijesto
  • 500 g
    brašna
  • 1 vrećica
    instant kvasca
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žličica
    šećera
  • 250 g
    Dukat tekućeg jogurta
  • 75 ml
    maslinovog ulja
  • 1
    jaje
Za nadjev
  • 375 g
    President Zagrebačkog sira
  • 40 g
    President Ribanca
  • 1 režanj
    češnjaka, nariban ili protisnut
  • 30 g
    svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
  • 1 žlica
    maslinovo ulja
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 1/2 žličice
    origana
  • 1/4 žličice
    soli
  • Prstohvat
    papra
Za premazivanje
  • 1
    žumanjak
  • 2 žlice
    Dukat mlijeka

  • Za nadjev:
    U zdjeli pomiješajte Zagrebački sir i Ribanac pa sve dobro izradite štapnim mikserom da postane kremasto.
    Dodajte naribani češnjak, maslinovo ulje, bosiljak, majčinu dušicu, origano, sol i papar.

  • Za tijesto:
    U zdjeli promiješajte brašno i kvasac pa dodajte sol, šećer i sve začine te sve još jednom dobro promiješajte.

    U sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite jogurt, mlijeko, maslinovo ulje i jaje.

    Sve dobro promiješajte i počnite mijesiti tijesto, najbolje mikserom sa spiralnim nastavcima, ali možete i ručno.

    Tijesto dobro, dobro umijesite da postane glatko, sjajno i podatno.

    Formirajte ga u kuglu, premažite s malo ulja, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se podigne.

    Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na radnu plohu, premijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine 2 – 3 mm.

    Razvaljani pravokutnik premažite nadjevom od sira i začinskog bilja pa ga po dužoj strani zarolajte u roladu.

    Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega prebacite pripremljenu roladu.

    Oštrim nožem razrežite roladu po dužini na pola, ali jedan kraj nemojte prerezati do kraja kako biste dobili dva spojena kraka tijesta.

    Krakove tijesta pažljivo isprepletite u pletenicu pazeći da strana s nadjevom uvijek bude okrenuta prema van.

    Spojite krajeve pletenice kako biste dobili vijenac.

    Vijenac prekrijte krpom i ostavite na toplom da se podiže još pola sata, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

    Podignuti vijenac premažite mješavinom žumanjka i mlijeka pa ga u zagrijanoj pećnici pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.

    Pečeni vijenac izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi prije posluživanja.