Vichyssoise je gusta kremasta juha od poriluka i krumpira s vrhnjem. Unatoč francuskom nazivu, oko njezinog pravog podrijetla stručnjaci se spore te je jedni smatraju francuskom, a drugi američkom kreacijom. Ova juha se tradicionalno poslužuje hladna i idealan je obrok za vruće ljetne dane.

Sastojci

  • 3 velika
    velika poriluka
  • 500 g
    krumpira
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 1 žičica
    majčine dušice
  • 600 ml
    pilećeg temeljca
  • malo
    soli i papra
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličica
    naribanog muškatnog oraščića

  • Poriluk operite i narežite na tanke kolutiće, za ovu juhu vam trebaju samo bijeli dijelovi biljke i oni najsvjetliji zeleni.

  • Krumpire ogulite, operite i narežite na kockice.

  • U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na njemu pirjajte pripremljeni poriluk. Lagano ga pirjajte pazeći da ne zagori, a ako je potrebno dolijte i malo vode.

  • Kada poriluk povene dodajte krumpir i majčinu dušicu te nastavite pirjati još pet minuta.

  • Prelijte sve pilećim temeljcem, dodajte dobar prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte dok krumpir potpuno ne omekša.

  • Kuhanu juhu štapnim mikserom pretvorite u kremu.

  • Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, malo papra te po potrebi još soli. Kratko prokuhajte te maknite s vatre.

  • Juhu prvo ohladite do sobne temperature, a potom u hladnjaku.

  • Poslužite ju hladnu uz malo nasjeckanog poriluka ili uz priloge po želji.

Recept: Cukar