Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Varaždinska torta

Još uvijek nas prati blagdanska atmosfera, božićni kolačići su se pojeli i već smo ih zaboravili, a zasladiti se svakako treba. Varaždinska torta od kestena je savršena za to, lagana, a tako posebna. Sigurno ste jesenas spremili kestene u zamrzivače i sad je vrijeme da ih izvadite i ovom tortom oduševite goste i ukućane.

Sastojci

Biskvit:
  • 500 g
    Dukat maslaca
  • 250 g
    šećera u prahu
  • 6
    žumanjaka
  • 250 g
    strugane čokolade
  • 150 g
    brašna
  • 10
    bjelanjaka
Krema:
  • 0,5 l
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 150 g
    šećera
  • 500 g
    pirea od kestena

  • Biskvit:

    Dukat maslac i šećer u prahu pjenasto umutite i dodajte jedan po jedan žumanjak te čokoladu koju ste prethodno sastrugali. Dobro izmiješajte.

     

    Krema:

    Čvrsto izradite Brzo & Fino vrhnje za šlag, dodajte 150 grama šećera i 500 grama pirea od kestena.

    Ostavite malo izrađenog šlaga za dekoriranje torte.

  • Napravite čvrsti snijeg od 10 bjelanjaka. Dodajte brašno u smjesu te snijeg i sve lagano izmiješajte.

  • Ulijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu.

  • Pecite na 160 °C oko 45 minuta (provjerite čačkalicom je li pečena, čačkalica mora biti suha kad je izvadite)

  • Kad je torta pečena, ostavite je u kalupu da se ohladi, najbolje preko noći. Izvadite je iz kalupa, prerežite na dva dijela biskvit te nadjenite kremom.

Recept: Forking Croatia