Uštipci od luka neobično su ukusni i jednostavni za pripremu. Hrskavi izvana, a sočni iznutra, odlično su predjelo ili grickalica. Druga zvijezda ovog recepta osvježavajući je umak s Dukatosom za pripremu jela, koji izvrsno nadopunjuje uštipke, a možete ga koristiti kao „umakalicu“ i za druga pržena jela.

Sastojci

Za umak
  • 1 žličica
    sjemenki gorušice
  • 1 žličica
    sjemenki kumina
  • 1/2 žličice
    sjemenki korijandra
  • 1 manja vezica
    peršina
  • 5-6 listića
    mente
  • 200 g
    Dukatosa za pripremu jela
  • Prstohvat
    soli
  • 1/4
    limete
Za uštipke od luka
  • 2 male glavice
    luka
  • 80 g
    glatkog brašna
  • 20 g
    kukuruznog brašna
  • 1/2 žličice
    praška za pecivo
  • 2 žličice
    nasjeckanog kopra
  • 1/2 žličice
    soli
  • 1/2 žličice
    ilija
  • 100 ml
    hladne vode
  • Po potrebi
    ulje za prženje

  • Za umak:
    Na suhoj tavi tostirajte sjemenke gorušice, kumina i korijandra. Kada počnu pucketati, maknite ih s vatre i prebacite u sjeckalicu pa ih sameljite.
    U sjeckalicu dodajte peršin i mentu i sve nastavite mljeti dok se ne pretvori u pastu.
    Dodajte Dukatos za pripremu jela i sve još kratko izmiješajte kako bi se povezalo u glatki umak.
    Na kraju umak začinite solju i sokom od ¼ limete pa spremite u hladnjak do posluživanja.

  • Za uštipke:
    Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece. Stavite ga u zdjelicu i prelijte hladnom vodom kako bi ostao hrskav.
    U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo. Dodajte kopar, sol, čili i hladnu vodu pa sve energično izmiješajte u glatko i gusto tijesto.
    Narezani luk dobro ocijedite i ubacite u tijesto. Sve izmiješajte i ostavite pola sata u hladnjaku.
    U velikoj dubokoj tavi zagrijte oko 5 cm ulja za prženje.
    Žlicom grabite hrpice ohlađenog tijesta s lukom pa svaku hrpicu pažljivo spustite u zagrijano ulje.
    Pržite oko 2 minute pa ih preokrenite i nastavite pržiti još 2 minute ili dok ne uhvate zlatnu boju.
    Pržene uštipke ocijedite na kuhinjskom ubrusu i odmah poslužite uz pripremljeni umak od Dukatosa za pripremu jela.