VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo, Glavno jelo
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu.
Sastojci
Za tijesto
-
300 g
glatkog brašna
-
100 g
integralnog pirovog brašna
-
1 žličica
soli
-
1 vrećica
suhog kvasca
-
250 ml
mlake vode
-
50 ml
maslinova ulja
Za nadjev od špinata
-
400 g
špinata
-
200 g
graška
-
2 žlice
maslinova ulja
-
1 režanj
češnjaka, nasjeckanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
-
1/2 žličice
origana
-
40 g
Sirela Ribanca
-
1
jaje
Za nadjev od ricotte
-
300 g
Galbani ricotte
-
100 g
Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
-
40 g
Sirela Ribanca, naribanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
Dodatno
-
3
jaja
Za premazivanje
-
1
jaje
-
1
žlica Dukat mlijeka
-
Za nadjev od špinata:
Špinat i grašak očistite, operite i dobro ocijedite.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite češnjak.
Dodajte špinat i sve pržite neprestano miješajući dok špinat ne povene.
Zatim dodajte grašak, sol, papar i origano, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tekućina potpuno ne ispari.
Nakon toga maknite tavu s vatre i ostavite je sa strane da se sve malo ohladi.
U ohlađenu smjesu umiješajte Sirelin ribanac i jedno jaje. -
Za nadjev od ricotte:
U zdjeli dobro pomiješajte ricottu, vrhnje za kuhanje, Ribanac, sol i papar. -
Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte suhi kvasac pa još jednom sve dobro izmiješajte.
Brašnu dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite tijesto.
Tijesto mijesite na radnoj plohi desetak minuta, dok ne postane glatko i podatno.
Zatim ga oblikujte u kuglu, premažite s malo maslinova ulja i prebacite u zdjelu. Zdjelu prekrijte krpom pa ostavite tijesto da se na sobnoj temperaturi polako diže - oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Udvostručeno tijesto ponovo prebacite na radnu plohu. Podijelite ga na dva dijela, jedan veći, a drugi manji (otprilike 1/3 i 2/3).
Veći dio tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za kruh (promjera 5 x 23 cm). Nježno ga utisnite tako da obložite dno i stijenke te da malo tijesta prelazi rub kalupa.
Zatim po tijestu u kalupu rasporedite nadjev od špinata.
Po nadjevu od špinata rasporedite nadjev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć žlice napravite tri udubine pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.
Razvaljajte sad i drugi, manji dio tijesta pa njime prekrijte nadjev.
Odrežite viškove gornjeg i donjeg tijesta pa ih prstima spojite i zarolajte u vijenac.
Odrezane viškove tijesta premijesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cvijeća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi.
Premažite sve umućenim jajetom s malo mlijeka pa pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 60 minuta.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Khachapuri
Khachapuri je tradicionalno gruzijsko jelo od dizanog tijesta nadjevenog sirom, često nazivan gruzijskom pizzom. Kao i svaki tradicionalni recept, i ovaj ima mnoge inačice, ali sir je uvijek neizostavan sastojak – naš Podravec savršeno se uklopio.
Saznaj više -
Recept
Pahuljasta torta od Dukatosa
Tekstura ove torte lagana je poput oblaka, a okus vrlo nježan i osvježavajući. Za dodatnu dimenziju okusa poslužite je uz umak od malina ili drugog voća po želji.
Saznaj više -
Recept
Flapjacks – zobene pločice sa sirom i sjemenkama
Flapjacks su tradicionalne engleske pločice od zobenih pahuljica, obogaćene orašastim plodovima i sjemenkama. Iako se najčešće pripremaju u slatkoj verziji, jako je ukusna i slana inačica za koju vam donosimo recept. Ovako pripremljene zobene pločice odlične su kao užina, jednostavno ih je ponijeti na izlete i putovanja, a bit će i ukusan dodatak plati s narescima.
Saznaj više -
Recept
Medaljoni lungića u umaku od tri papra s pireom od buče
Lungić je odličan odabir za brzi ručak, a uz dodatak Brzo & Fino umaka s okusom tri papra za čas ćete ga transformirati u jako fino jelo. Poslužite ga uz kremasti pire od buče i zeleno povrće.
Saznaj više