VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo, Glavno jelo
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu.
Sastojci
Za tijesto
-
300 g
glatkog brašna
-
100 g
integralnog pirovog brašna
-
1 žličica
soli
-
1 vrećica
suhog kvasca
-
250 ml
mlake vode
-
50 ml
maslinova ulja
Za nadjev od špinata
-
400 g
špinata
-
200 g
graška
-
2 žlice
maslinova ulja
-
1 režanj
češnjaka, nasjeckanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
-
1/2 žličice
origana
-
40 g
Sirela Ribanca
-
1
jaje
Za nadjev od ricotte
-
300 g
Galbani ricotte
-
100 g
Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
-
40 g
Sirela Ribanca, naribanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
Dodatno
-
3
jaja
Za premazivanje
-
1
jaje
-
1
žlica Dukat mlijeka
-
Za nadjev od špinata:
Špinat i grašak očistite, operite i dobro ocijedite.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite češnjak.
Dodajte špinat i sve pržite neprestano miješajući dok špinat ne povene.
Zatim dodajte grašak, sol, papar i origano, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tekućina potpuno ne ispari.
Nakon toga maknite tavu s vatre i ostavite je sa strane da se sve malo ohladi.
U ohlađenu smjesu umiješajte Sirelin ribanac i jedno jaje. -
Za nadjev od ricotte:
U zdjeli dobro pomiješajte ricottu, vrhnje za kuhanje, Ribanac, sol i papar. -
Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte suhi kvasac pa još jednom sve dobro izmiješajte.
Brašnu dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite tijesto.
Tijesto mijesite na radnoj plohi desetak minuta, dok ne postane glatko i podatno.
Zatim ga oblikujte u kuglu, premažite s malo maslinova ulja i prebacite u zdjelu. Zdjelu prekrijte krpom pa ostavite tijesto da se na sobnoj temperaturi polako diže - oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Udvostručeno tijesto ponovo prebacite na radnu plohu. Podijelite ga na dva dijela, jedan veći, a drugi manji (otprilike 1/3 i 2/3).
Veći dio tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za kruh (promjera 5 x 23 cm). Nježno ga utisnite tako da obložite dno i stijenke te da malo tijesta prelazi rub kalupa.
Zatim po tijestu u kalupu rasporedite nadjev od špinata.
Po nadjevu od špinata rasporedite nadjev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć žlice napravite tri udubine pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.
Razvaljajte sad i drugi, manji dio tijesta pa njime prekrijte nadjev.
Odrežite viškove gornjeg i donjeg tijesta pa ih prstima spojite i zarolajte u vijenac.
Odrezane viškove tijesta premijesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cvijeća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi.
Premažite sve umućenim jajetom s malo mlijeka pa pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 60 minuta.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla vodka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više