VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo, Glavno jelo
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu.
Sastojci
Za tijesto
-
300 g
glatkog brašna
-
100 g
integralnog pirovog brašna
-
1 žličica
soli
-
1 vrećica
suhog kvasca
-
250 ml
mlake vode
-
50 ml
maslinova ulja
Za nadjev od špinata
-
400 g
špinata
-
200 g
graška
-
2 žlice
maslinova ulja
-
1 režanj
češnjaka, nasjeckanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
-
1/2 žličice
origana
-
40 g
Sirela Ribanca
-
1
jaje
Za nadjev od ricotte
-
300 g
Galbani ricotte
-
100 g
Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
-
40 g
Sirela Ribanca, naribanog
-
Prstohvat
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
Dodatno
-
3
jaja
Za premazivanje
-
1
jaje
-
1
žlica Dukat mlijeka
-
Za nadjev od špinata:
Špinat i grašak očistite, operite i dobro ocijedite.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite češnjak.
Dodajte špinat i sve pržite neprestano miješajući dok špinat ne povene.
Zatim dodajte grašak, sol, papar i origano, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tekućina potpuno ne ispari.
Nakon toga maknite tavu s vatre i ostavite je sa strane da se sve malo ohladi.
U ohlađenu smjesu umiješajte Sirelin ribanac i jedno jaje. -
Za nadjev od ricotte:
U zdjeli dobro pomiješajte ricottu, vrhnje za kuhanje, Ribanac, sol i papar. -
Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte suhi kvasac pa još jednom sve dobro izmiješajte.
Brašnu dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite tijesto.
Tijesto mijesite na radnoj plohi desetak minuta, dok ne postane glatko i podatno.
Zatim ga oblikujte u kuglu, premažite s malo maslinova ulja i prebacite u zdjelu. Zdjelu prekrijte krpom pa ostavite tijesto da se na sobnoj temperaturi polako diže - oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Udvostručeno tijesto ponovo prebacite na radnu plohu. Podijelite ga na dva dijela, jedan veći, a drugi manji (otprilike 1/3 i 2/3).
Veći dio tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za kruh (promjera 5 x 23 cm). Nježno ga utisnite tako da obložite dno i stijenke te da malo tijesta prelazi rub kalupa.
Zatim po tijestu u kalupu rasporedite nadjev od špinata.
Po nadjevu od špinata rasporedite nadjev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć žlice napravite tri udubine pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.
Razvaljajte sad i drugi, manji dio tijesta pa njime prekrijte nadjev.
Odrežite viškove gornjeg i donjeg tijesta pa ih prstima spojite i zarolajte u vijenac.
Odrezane viškove tijesta premijesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cvijeća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi.
Premažite sve umućenim jajetom s malo mlijeka pa pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 60 minuta.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Galette sa sezonskim voćem
Saznaj više -
Recept
Marinirana mini mozzarella
Blagi okus mozzarelle nadogradili smo začinima i dobili fini snack koji se može jesti sam ili kao dodatak salatama i sirnim platama.
Saznaj više -
Recept
Semifreddo s vrhnjem i malinama
Semifreddo je ledeni desert, nešto između sladoleda i moussea. Otud mu i ime, koje u prijevodu znači polusmrznuto. Ovaj desert tradicionalno se priprema s jajima, ali za još jednostavniju i bržu verziju pripremili smo ga samo s kremastim Brzo & Fino vrhnjima uz dodatak malina.
Saznaj više -
Recept
Kolač od Zagrebačkog sira bez laktoze i trešanja
Ovaj jednostavni kolač s trešnjama nevjerojatno je pjenast, lagan i ukusan. Radi se od President Zagrebačkog sira bez laktoze, potpuno je bez brašna, a zaslađen je s tek malo kokosovog šećera, pa se njime mogu počastiti i oni kojima određene namirnice inače smetaju.
Saznaj više