Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu.

Sastojci

Za tijesto
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 100 g
    integralnog pirovog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 250 ml
    mlake vode
  • 50 ml
    maslinova ulja
Za nadjev od špinata
  • 400 g
    špinata
  • 200 g
    graška
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 1 režanj
    češnjaka, nasjeckanog
  • Prstohvat
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
  • 1/2 žličice
    origana
  • 40 g
    Sirela Ribanca
  • 1
    jaje
Za nadjev od ricotte
  • 300 g
    Galbani ricotte
  • 100 g
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 40 g
    Sirela Ribanca, naribanog
  • Prstohvat
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
Dodatno
  • 3
    jaja
Za premazivanje
  • 1
    jaje
  • 1
    žlica Dukat mlijeka

  • Za nadjev od špinata:
    Špinat i grašak očistite, operite i dobro ocijedite.
    U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite češnjak.
    Dodajte špinat i sve pržite neprestano miješajući dok špinat ne povene.
    Zatim dodajte grašak, sol, papar i origano, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tekućina potpuno ne ispari.
    Nakon toga maknite tavu s vatre i ostavite je sa strane da se sve malo ohladi.
    U ohlađenu smjesu umiješajte Sirelin ribanac i jedno jaje.

  • Za nadjev od ricotte:
    U zdjeli dobro pomiješajte ricottu, vrhnje za kuhanje, Ribanac, sol i papar.

  • Za tijesto:
    U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte suhi kvasac pa još jednom sve dobro izmiješajte.
    Brašnu dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite tijesto.
    Tijesto mijesite na radnoj plohi desetak minuta, dok ne postane glatko i podatno.
    Zatim ga oblikujte u kuglu, premažite s malo maslinova ulja i prebacite u zdjelu. Zdjelu prekrijte krpom pa ostavite tijesto da se na sobnoj temperaturi polako diže - oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
    Udvostručeno tijesto ponovo prebacite na radnu plohu. Podijelite ga na dva dijela, jedan veći, a drugi manji (otprilike 1/3 i 2/3).
    Veći dio tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za kruh (promjera 5 x 23 cm). Nježno ga utisnite tako da obložite dno i stijenke te da malo tijesta prelazi rub kalupa.
    Zatim po tijestu u kalupu rasporedite nadjev od špinata.
    Po nadjevu od špinata rasporedite nadjev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć žlice napravite tri udubine pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.
    Razvaljajte sad i drugi, manji dio tijesta pa njime prekrijte nadjev.
    Odrežite viškove gornjeg i donjeg tijesta pa ih prstima spojite i zarolajte u vijenac.
    Odrezane viškove tijesta premijesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cvijeća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi.
    Premažite sve umućenim jajetom s malo mlijeka pa pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 60 minuta.