Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Torta od mascarpone sira

Galbani mascarpone se odlično snašao kao glavna zvijezda ove torte koja se peče u vodenoj kupelji, a poslužuje dobro ohlađena i ukrašena malinama. Slobodno dodajte i tučeno vrhnje za šlag!

Sastojci

Sastojci za kalup promjera 24 cm
  • 500 g
    Galbani mascarponea
  • 6
    jaja
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 60 g
    Dukat maslaca (sobne temperature)
  • 150 g
    šećera (50 g + 100 g)
  • 2 žličice
    ekstrakta ili arome vanilje
  • 2 žlice
    limunova soka
  • 100 g
    glatkog brašna
  • 2 žličice
    praška za pecivo
Za ukrašavanje
  • po želji
    svježih malina
  • malo
    šećera u prahu

KULINARSKI SAVJET: Kalup dobro omotajte aluminijskom folijom kako bi spriječili ulazak vode u kalup budući da se ova torta peče u vodenoj kupelji te tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu.

  • Prvo pripremite kalup. Kalup s odvojivim dnom namažite maslacem pa na dno stavite papir za pečenje. Papirom za pečenje obložite i stranice kalupa tako da ostavite 10 cm papira u visinu jer će torta tijekom pečenja narasti. Potom kalup s donje strane obložite aluminijskom folijom i to u više slojeva budući da će se torta peći u vodenoj kupelji, a folija sprječava ulazak vode u kalup.

  • U duboku zdjelu stvite mascarpone i 50 g šećera pa dobro izradite mikserom. Dodajte na kockice narezan maslac i vaniliju pa nastavite miksati. Potom dodajte vrhnje za šlag i sok od limuna pa miksajte još 2-3 minute.

  • Žumanjke odvojite od bjelanjaka, a bjelanjke stavite u hladnjak. Brašno izmiješajte s praškom za pecivo.

  • Smjesi od sira dodajte jedan po jedan žumanjak uz stalno miksanje i na kraju prosijavajući dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo. Miksajte još minutu-dvije.

  • Mikserom izradite bjelanjke. Kad se počnu pjeniti dodajte im u par navrata preostalih 100 g šećera. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum ili meringu.

  • zrađene bjelanjke dodajte smjesi od sira; prvo dodajte 1/3 smjese, pa je lagano izmiksajte. Zatim dodajte i ostatak kojeg  umiješajte špatulom. Miješajte dok se smjesa lijepo ne sjedini.

  • Smjesu prebacite u pripremljen kalup kojeg smjesite u dublji pleh, sve zajedno stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 150 stupnjeva (ventilacija). U širi pleh nalijte 1,5 l vruće vode (voda treba doći do polovine kalupa).

  • Tortu pecite 75 minuta na 150 stupnjeva i ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, kalup s tortom izvadite iz vode, skinite aluminijsku foliju i stavite na rešetku da se ohladi.

     

  • Nakon 15 minuta odvojite obruč kalupa i skinite papir za pečenje. Ostavite tortu na rešetki da se potpuno ohladi, a onda je stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

  • Ohlađenu tortu posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim malinama.