Ovo je lagana, osvježavajuća torta od sira koja se ne peče pa je dobar izbor u danima kada paljenje pećnice nije poželjno. Priprema je jednostavna i ne oduzima puno vremena, ali tortu prije posluživanja treba dobro ohladiti.

Sastojci

Podloga
  • 200g
    Petit Beurre keksa
  • 120g
    maslaca
  • 2 žlice
    šećera
  • 1/4 žličice
    cimeta
Krema od Riccote
  • 500g
    Galbani Ricotte
  • 150g
    šećera u prahu
  • 1 limun
    sok i naribana korica
  • 10g
    burbon vanilin šećera
  • 300 ml
    vrhnja za šlag
  • 1 vrećica
    želatine
Preljev od borovnica
  • 100g
    borovnica
  • 1 žlica
    šećera
  • 2 žlice
    vode
Preljev od malina
  • 100g
    malina
  • 1 žlica
    šećera
  • 2 žlice
    vode

Najbolje je ako nam torta može prenoćiti u hladnjaku, a ako to nije moguće, 4-5 sati hlađenja bit će dovoljno. Galbani Ricotta, kremasta i nježna, idealna je za ovu ljetnu slasticu.

  • Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Smjesu lagano utisnite u kalup za tortu promjera 24 cm. Stavite u hladnjak.

  • Pripremite voćne preljeve – borovnicama dodajte šećer i vodu pa stavite na vatru i kuhajte par minuta, lagano zgnječite vilicom pa još kratko kuhajte. Maknite s vatre i ispasirajte kroz sitno sito. Po potrebi, ako je umak prerijedak, vratite na vatru pa još kratko ukuhavajte. Isto ponovite i s malinama. Ostavite preljeve da se hlade na sobnoj temperaturi.

  • Pripremite kremu – ricottu izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte burbon vanilin šećer, limunov sok i naribanu koricu i sve još dobro promiješajte.

  • Polovicu vrhnja za šlag izmiksajte i dodajte u kremu, a  preostalih 150 ml stavite u lončić, zagrijte i dodajte želatinu koju ste ranije pripremili prema uputama na vrećici. Kada se želatina otopi u vrhnju, dodajte kremi od sira i sve dobro promiješajte.

  • Kremu nanesite na podlogu od keksa, izravnajte, po kremi žličicom rasporedite nejednake „hrpice“ preljeva od malina i borovnica pa vrhom noža lagano mjestimično pomiješajte preljeve s kremom.

  • Vratite tortu u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi (4-5 sati ili preko noći).

  • Ohlađenu tortu poslužite uz preostale voćne preljeve.