Čokolada i maline odlična su kombinacija za fine deserte. Još ako im se doda Galbani Mascarpone, nepce i okusni pupoljci su i više nego sretni. Stoga vam donosimo tortu koja ih sjedinjuje u  savršen čokoladno–voćni spoj. Bogato, čokoladno i kremasto, a istovremeno nježno, pahuljasto i vočno. Probajte!  

Sastojci

Za biskvit:
  • 30 g
    brašna
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 100 g
    šećera
  • 100 g
    mljevenih badema
  • 1 limun
    ribana korica
  • prstohvat
    soli
  • 3
    jaja
  • 50 g
    maslinovog ulja (ne pregorkog, može i suncokretovo)
  • 100 g
    zamrznutih malina
Za čokoladnu kremu:
  • 150 g
    tamne čokolade
  • 250 g
    Galbani Mascarponea
  • 250 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1 žlica
    šećera u prahu
Za žele od malina:
  • 250 g
    malina (odmrznutih ili svježih)
  • 4
    listića želatine
  • 30 g
    šećera
Za kremu od malina:
  • 250 g
    Galbani Mascarponea
  • 250 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1 žlica
    šećera u prahu
  • 400 g
    malina (odmrznutih ili svježih)
  • 100 g
    šećera
  • 5 listića
    želatine

  • Biskvit:

    Pećnicu zagrijte na 170°C.

  • Prosijte brašno i prašak za pecivo, pa im dodajte i mljevene bademe, mali prstohvat soli i ribanu koricu limuna. Sve stavite u veliku zdjelu, dodajte jaja, šećer i ulje, pa miksajte oko 2 minute na najvećoj brzini.

  • Prelijte u kalup za tortu promjera 26 cm, kojeg ste samo s donje strane obložili papirom. Po tijestu ravnomjerno pospite zamrznute, malo izmrvljene maline.

  • Pecite 20-25 minuta i provjeriti čačkalicom je li pečeno. Ohladite i nožićem lagano odvojite od rubova kalupa.

  • Kreme:

    Svu količinu Galbani mascarponea (500 g) pomiješajte s 2 žlice šećera u prahu. Jednako tako i svu količinu Brzo & Fino vrhnja za šlag (500 ml) istucite u čvrsti šlag, te mu na najslabijoj brzini miksera dodajte mascarpone i sve pažljivo povežite. Tu smjesu podijelite na dva jednaka dijela.

  • Za čokoladnu kremu, otopite čokoladu na pari. Ostavite ju par minuta da se prohladi, pa dodajte u jednu polovicu kremu od mascarponea. Promiješajte je pažljivo i povežite špatulom. Tu smjesu odmah razmažite po ohlađenom biskvitu te stavite u hladnjak.

  • Za kremu od malina, želatinu namočite u hladnoj vodi te ostavite oko 10 minuta. Za to vrijeme 400 g malina stavite u lončić zajedno sa 100 g šećera i žlicom vode i prokuhajte da maline budu mekane i kašaste. Izmiksajte ih štapnim mikserom da dobijete pire. Izmjerite da pirea imate oko 4 dl, te ga vratite u lončić, zagrijte i u njemu otopite ocijeđenu želatinu. Ostavite da se ohladi.

  • Žele:

    Odmrznute maline za žele izmiksajte u blenderu, pa ih protisnite žlicom kroz fino cjedilo da odstranite koštice.

  • Želatinu namočite da omekša. U lončiću zagrijte pasirane maline zajedno sa šećerom, a kad provri maknite s vatre i u tome miješajući otopite ocijeđenu želatinu.

  • Ohladite do sobne temperature, poželjno u hladnjaku da se što prije ohladi. Mlako prelite preko čokoladne kreme, zagladite i stavite na 15-ak minuta u zamrzivač da se žele stegne.

  • Dovršavanje i ukrašavanje:

    Za to vrijeme dovršite kremu od malina. Ohlađene maline, koje su se tek počele stiskati, izmiješajte s drugom polovicom kreme od mascarponea, te razmažite po stisnutom želeu. Tortu ostavite u hladnjaku barem 5 sati, a poželjno je preko noći.

  • Sutradan pažljivo maknite obruč kalupa te ukrasite po želji. Možete napraviti čokoladnu ogradicu: otopite na pari 75 g čokolade sa žličicom ulja, stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj je potrebno odrezati vrhić, te time radite šare na papiru za pečenje kojeg ste odrezali na dužinu oboda torte. Pustiti da se malo stisne, no ne do kraja. Omotajte oko torte te stavite u hladnjak, a kad se stisne do kraja, samo pažljivo odlijepite papir. Na kraju pospite kakaom i malinama.