Torta caprese slavna je talijanska čokoladna torta s bademima i bez brašna. Neodoljivo je sočna i ukusna, a u mjesecu ljubavi savršen je desert nakon romantične večere. Priprema torte vrlo je jednostavna, a za malo svečaniji i romantičniji efekt sparili smo je s kremom od mascarponea i likera.

Sastojci

Za biskvit
  • 125 g
    tamne čokolade sa 70 % kakaa
  • 125 g
    Dukat maslaca
  • 125 g
    smeđeg šećera
  • 125 g
    fino mljevenih blanširanih badema
  • 3
    jaja
  • 1 žlica
    likera od naranče ili ruma
  • 1 žličica
    ekstrakta naranče
  • 1/2 žličice
    cimeta
  • Prstohvat
    soli
Za kremu
  • 250 g
    Galbani mascarponea
  • 80 g
    šećera u prahu
  • 300 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 2 - 3 žlice
    likera od naranče ili ruma
  • Po želji
    naribana čokolada za ukrašavanje

  • Za biskvit:
    Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
    Čokoladu nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu i otopite je nad parom.
    Kad se čokolada otopi, umiješajte maslac, šećer i mljevene bademe.
    Maknite zdjelu s pare i stavite je sa strane da se sve malo ohladi.
    Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom ih izradite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
    Žumanjke umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade, maslaca i badema.
    Dodajte rum, ekstrakt naranče i cimet pa sve dobro promiješajte.
    Na kraju u dva - tri navrata umiješajte snijeg od bjelanjaka. Napravite to špatulom pokretima u obliku broja osam kako bi se snijeg ravnomjerno umiješao u smjesu, a opet zadržao dovoljno zraka.
    Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 35 – 40 minuta.
    Pečenu tortu izvadite iz pećnice, pažljivo odvojite od kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

  • Za kremu:
    U zdjeli pomiješajte mascarpone i šećer u prahu pa ih miksajte dok sve ne postane kremasto.
    Dodajte vrhnje za šlag i nastavite s miksanjem dok se sastojci ne povežu u glatku kremu.
    Na kraju umiješajte i liker po želji.
    Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađenu tortu.
    Sve ukrasite naribanom čokoladom i poslužite.