Tjestenina u umaku od rajčica i patlidžana je ljetni klasik, a kad tom umaku dodamo i nježnu Galbani ricottu dobili smo ljetnog asa iz rukava. Ako ste ricottu dosad samo stavljali u nadjeve, promijenite naviku i za posebni kremasti užitak dodajte je umaku za tjesteninu.

Sastojci

  • 400 - 500g
    kratke tjestenine (orecchiette, penne, casarecce)
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 1 kg
    zrelih rajčica
  • 500 g
    patlidžana
  • 3
    režnja češnjaka
  • 1
    čili papričica
  • 100 ml
    maslinova ulja
  • 50 g
    Sirela Ribanca, svježe ribanog
  • nekoliko
    listova svježeg bosiljka

KULINARSKI SAVJET: Ovako pripremljenu tjesteninu možete prebaciti u vatrostalnu posudu i zapeći 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.

  • Operite i osušite patlidžane te ih narežite na veće kockice (veličine oko 2 cm). U dubljoj tavi dobro zagrijte 50 ml maslinova ulja pa ispržite patlidžane do zlatne boje i na kraju ih posolite. Izvadite ih iz tave i ostavite za kasnije. Napomena: patlidžane možete posoliti i prije prženja, ostaviti ih da odstoje 10 minuta, a potom iz njih iscijediti vodu.

  • U istu tavu dodajte preostalo ulje, čili papričicu i na polovice narezane režnjeve češnjaka pa jednu minutu aromatizirajte ulje. Potom dodajte rajčice i sve zajedno pirjajte 20 minuta, odnosno dok rajčice ne omekšaju. Izvadite čili papričicu pa vilicom izdrobite češnjak i posolite prema ukusu.

  • U dubokom loncu u slanoj vodi skuhajte tjesteninu prema naputku s pakiranja. Ocijedite je, ali ostavite šalicu vode od kuhanja.

  • Umaku od rajčice dodajte  svježe listove bosiljka i Galbani ricottu pa dobro izmiješajte, potom dodajte tjesteninu i pola šalice vode od kuhanja i još jednom izmiješajte. Na samom kraju umiješajte pržene patlidžane i još jednom sve zajedno lagano izmiješajte.

  • Poslužite u dubokim tanjurima posipano svježe ribanim Sirela Ribancem.