Grickalica i umak u jednom jelu – brzom i jednostavnom, a dojmljivom tartu u kojem će uživati svi gurmani!

Sastojci

Za pesto
  • 10
    suhih rajčica iz ulja
  • 10 - 15
    crnih maslina
  • 30 g
    badema
  • 1 žličica
    timijana
  • 2 - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • Prstohvat
    soli
Za tart
  • 500 g (2 x 250g)
    lisnatog tijesta
  • 250 g
    President Camemberta
  • 1 režanj
    češnjaka, narezan na listiće
  • 1 grančica
    ružmarina
  • 1 žličica
    maslinovog ulja
  • 1 žlica
    bijelog sezama
  • 1 žlica
    crnog sezama
  • 1
    jaje, umućeno za premazivanje

  • Za pesto:
    Suhe rajčice ocijedite i obrišite kuhinjskim ubrusom pa ih ubacite u sjeckalicu.
    Dodajte masline, bademe i timijan pa sve dobro usitnite.
    Dolijevajte malo po malo maslinova ulja i nastavite miješati kako bi se sastojci pretvorili u pesto. Na kraju provjerite okus i po potrebi ga doradite solju.

  • Za tart:
    Pripremite dva komada lisnatog tijesta pa svaki valjkom rastanjite u krug promjera oko 32 cm.
    Jedan krug premažite pripremljenim pestom od sušenih rajčica.
    Na njegovu sredinu stavite cijeli President Camembert.
    Sir na vrhu zarežite nekoliko puta pa u svaki zarez ugurajte listiće češnjaka i pokoji listić ružmarina. Zatim ga prelijte žličicom maslinova ulja i prekrijte drugim krugom lisnatog tijesta.
    Drugo tijesto lagano pritisnite kako bi se krugovi spojili pa nožem pažljivo odrežite njegovu sredinu da 'oslobodite' camembert.
    Nakon toga tijesto oko sira zarežite na deblje trakice.
    Svaku trakicu zamotajte nekoliko puta poput svrdla.
    Ovako oblikovan tart premažite umućenim jajem, a na kraju ga posipajte bijelim i crnim sezamom.
    Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 – 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.
    Pečeni tart odmah poslužite.